Kožené peňaženky ako ich ešte nepoznáte

Peňaženkám sme už jeden článok venovali. Rozdelili sme si ich podľa rôznych druhov a typov. Dnes si viac priblížime kožené peňaženky. Možno si poviete, že nezáleží na tom, aká peňaženka je, hlavne, aby jej obsah bol plný. Ale omyl milé dámy! Dnešné peňaženky sú naozajstným skvostom a oplatí sa investovať do kvalitnej koženej peňaženky.

Ako sa vyvíjaly peňaženky

Kedysi peňaženky neboli také ako dnes. Boli to skôr mešce, ktoré používali väčšinou obchodníci. Platilo sa iba mincami, preto aj mešce boli väčšie a museli byť z kvalitnej kože. Väčšinou to bola hovädzia alebo konská koža. Mešce boli ručne šité a občas ich nosili obchodníci aj za opaskom. No neskôr francúzske dámy zatúžili po móde, a svoje „drobné“ si statočne ukrývali v štýlových meštekoch, ktoré boli z exkluzívnych a drahých látok, aby väčšinou ladili s ich róbami. Takže už aj Francúzky v tom čase vedeli, čo je to naozaj dokonalý „outfit“. 

Kožené peňaženky dnes

Dnes je peňaženka doplnok v kabelke každej ženy. Viackrát za deň ju vystavíme na svetlo sveta, preto nespĺňa už iba funkčnosť, ale nás aj reprezentuje. Naozaj sa oplatí mať kvalitnú koženú peňaženku. Koža je materiál, ktorý aj keď je často namáhaný, nezničí sa tak ľahko. Na výrobu peňaženiek sa používa väčšinou kvalitná mäkká teľacia, bravčová alebo eko koža.

Ako si vybrať správne koženú peňaženku?

Najskôr si určite, aký ste typ. Moderná žena uprednostní veľkú a priestrannú peňaženku s množstvom otvorov. Veľkorysý a praktický vnútorný priestor peňaženky Vám ponúka množstvo priehradiek na bankovky, platobné karty, či doklady. Tieto peňaženky ukrývajú aj vnútorné priehľadné okienka, kde si tak rady dávame fotky svojich blížnych. Uzatvárajú sa väčšinou na zips alebo cvok. Tým, že sú väčšie a robustnejšie, s obľubou sa hodia do väčších tašiek i grab kabeliek.

Mladé dámy skôr uprednostnia peňaženky, ktoré sú jednoducho štýlové. Uzatvárajú sa buď na zips, príklopovým magnetom alebo cvokom. Vybrať si môžete zo širokej farebnej škály. Väčšina žien si však vyberá klasickú čiernu, alebo ohnivú červenú. Červená je farbou, ktorá vraj priťahuje peniaze, možno práve preto ju ženy tak obľubujú. Ale s kľudom môžete siahnuť aj po žiarivých letných farbách, pastelových odtieňoch, vzoroch či rôznych aplikáciach. Potom si treba dať už iba pozor, aby Vašu peňaženku nepritiahli skôr ruky vynaliezavých zlodejov.

Starostlivosť o koženú peňaženku

Kožené peňaženky nepotrebujú obzvlášť výnimočnú starostlivosť. Po kúpe ju môžete prvýkrát naimpregnovať kvalitným krémom alebo sprejom. Najlepšie však bude, keď ju budete udržiavať v čistote. Ľahké zašpinenie môžete odstrániť aj vlhkou handričkou, ale potom ju dôkladne utrite do sucha. A nezabudnite ani na zips, občas ho vatovou tyčinkou pretrite krémom alebo včelím voskom. Veď z peknej koženej peňaženky sa chceme ešte dlho tešiť, však dámy?

Na našej stránke si môžete vybrať z množstva módnych aj kvalitných kožených peňaženiek, napríklad aj značky Michael Kors. Vyberte si tú svoju, ktorá bude pre Vás užitočným pomocníkom pri každodenných nákupoch. Napíšte nám, ktorá sa páči najviac Vám.