Ako sa na dovolenku zbaliť bez zbytočného stresu

Kvapky potu zdobiace vaše čelo, ohromná kopa oblečenia týčiaca sa k plafónu, odporujúce uzávery na batožine a demotivujúce nervy? Znie to až priveľmi podobne, ako balenie kufra, však? Priestor je obmedzený, no aj napriek tomu je nutné vmestiť kvantum vecí (a všetky sú, prirodzene, nevyhnutné!). Nikdy predsa nemôžete vedieť, čo všetko možno budete ešte potrebovať. Túto každému známu nepríjemnú fázu dovolenky či výletu je ale možné s niekoľkými jednoduchými trikmi a tipmi zdolať ľavou zadnou. Môžete tak vstúpiť do relaxačného módu ešte pred začatím dovolenky.

Spíšte si zoznnam

V prvom rade rozdeľte všetky vaše kusy oblečenia, ktoré plánujete vziať, na posteľ. Vytvoríte si tak aspoň nejaký prehľad o tom, čo budete mať na vašej ceste k dispozícii a čo by ste možno mali radšej nechať doma. Spísať zoznam všetkých požadovaných vecí rozhodne nie je zlý nápad.

Menší kufor, kompaktné usporiadanie, drobnosti v topánkach

Radšej sa vyhnite kufru priveľmi veľkých rozmerov. Veď napokon ste práve vy tým alebo tou, kto musí kufor na ceste transportovať a objemné kufre nie sú práve praktické. A naviac, čím kompaktnejšie je všetko usporiadané, tým sa kusy oblečenia počas cesty menej prehadzujú a krčia. Čo sa týka samotného umiestňovania predmetov do kufra, na spodok rozhodne patria knihy a rôzne ťažké predmety, ako napr. elektrospotrebiče či topánky... Takto netlačia na zvyšok kufra, keď ho ťaháte za sebou. Nenápadný ale nezaplatiteľný tip: vaše topánky môžete vyplniť drobnejšími predmetmi (napr. ponožkami, opaskami...) čím ušetríte ďalší priestor a zabezpečíte si to, aby vaše topánky nestratili svoj tvar. Ďalšou veľmi efektnou možnosťou, ako ušetriť miesto vo svojom súkromnom batožinovom priestore, je niektoré kusy odevov jednoducho zrolovať.

Ostatné neoceniteľné tipy a grify

Využívajte každý voľný priestor, každú úžinku na dne kufra, aj tú medzi spodným systémom kolies. A najmä mixujte farby oblečenia a obuvi a rozhodnite sa pre maximálne tri druhy. Okrem toho, že ušetríte miesto, máte na dovolenke v prípade potreby po ruke k sebe pasujúce kusy oblečenia. Veď napokon, váš šatník po návrate z dovolenky  bude pravdepodobne musieť podstúpiť isté rozmerové úpravy, čo dovolenkoví profesionáli veľmi dobre poznajú. Po dovolenke je tak celkom zákonite kufor o pár kíl ťažší..

Dajte si preto pozor, aby ste vašu batožinu nenaplnili až do prasknutia a znepríjemnili si zaslúžený oddych, ktorý by skutočne mal byť oddychom aj od trápenia s balením.