Aký typ zapínania je pre peňaženky najlepší?

 

Peňaženky sú nevyhnutnou súčasťou každej dámskej kabelky. Preto by dámska peňaženka mala byť nielen pekná, ale hlavne funkčná a praktická. Ich výber podlieha podobným kritériám ako výber kabelky. Avšak vybrať si peňaženku z tak širokej ponuky, niekedy vôbec nie je jednoduché. Preto sme tentokrát zamerali na rôzne druhy zapínaní peňaženiek a popísali pre Vás ich výhody a nevýhody.

Výhody a nevýhody zapínania na zips

Mnoho žien uprednostňuje peňaženky práve s týmto zapínaním, a tak sa niet čomu čudovať, že zapínanie na zips patrí medzi najobľúbenejšie. Ak ste ten typ, ktorý sa neviem zbavovať drobných, neexistuje lepšie  a praktickejšie zapínanie, ktoré by ich udržalo pekne pokope bez toho, aby sa Vám začali kotúľať po kabelke. Je však veľmi dôležité, aby zips bol kvalitne všitý. Taktiež si vyskúšajte, či zips ide hladko, nezasekáva sa alebo či je dostatočne odolný.

Nevýhodou je, že takmer každú peňaženku urobí zapínanie na zips menej elegantnou, než by bola jej verzia bez zipsu. Zips sa tiež častým používaním ľahko opotrebuje. Zipsy sú charakteristické tým, že majú tendenciu sa zasekávať, a tak sa veľmi ľahko môže stať, že sa do peňaženky už nedostanete. A zrejme najväčšou nevýhodou je, že sa do zipsu môže zaseknúť časť bankovky, ktorú takýmto spôsobom poškodíte alebo roztrhnete.

Výhody a nevýhody zapínania na cvok

Hlavné zapínanie peňaženky na cvok je veľmi originálne, elegantné a mnohokrát je krásne zdobené. Zapínanie je veľmi šikovné, stačí len pomyselné „cvak“ a peňaženka je zavretá. Zároveň toto uzatváranie predstavuje ideálnu voľbu, ak toho v peňaženke nosíte pomenej.
Rôzne patenty a cvoky pri veľkom množstve kariet a najmä mincí jednoducho nestačia. Ak je peňaženka preplnená, takéto zapínanie sa začne otvárať a veci z peňaženky Vám ľahko vypadnú. Pri častom zapínaní a odopínaní sa cvok môže vytrhnúť.

Výhody a nevýhody peňaženiek bez zapínania

Tento štýl je možné vidieť najmä u pánskych peňaženiek. Nájdeme ich však aj v ženskom sortimente peňaženiek, aj keď je pravda, že oveľa zriedkavejšie Väčšinou ide o tzv. dolárovky, ktoré predstavujú alternatívu klasickej pánskej peňaženky. Je určená najmä na bankovky a karty. A potom ide o tzv. dokladovky, ktoré majú vyhradené priečinky len na doklady a kreditné karty, miesto na peniaze by ste tam  hľadali márne. Takéto peňaženky sú veľmi spratné.
Pri peňaženkách bez zapínania riskujete, že Vám z peňaženky vypadne buď kreditná karta, peniaze alebo iné doklady. Peňaženky bez zapínanie nie sú objemné, a teda do nich nezmestí toľko, čo do klasických.