Starostlivosť o dámské kabelky

Aby aj Vaša kabelka bola neustále krásna a mala vzhľad ako nová, je nutné sa o ňu poctivo starať. Jej farby a dokonalý lesk môžete udržovať roky, avšak na to treba predovšetkým vhodné zaobchádzanie a ovládanie základných pravidiel.

Základná starostlivosť o dámske kabelky

Kabelku neodkladajte jej hodením na sedačku alebo do šatníka. Vždy ju odložte tak, aby sa nedeformoval jej tvar. So železnou pravidelnosťou kabelku vyprázdnite, špinu nezanechávajte a ak ju neplánujete dlhšie nosiť, vložte kabelku do vrecka. V prípade, že dáte niekoľko kabeliek vedľa seba a dlhšie s nimi nehýbete, môže svetlejšia kabelka „chytiť“ farbu či odtieň od tmavšej alebo naopak. Azda každá žena si do kabelky taktiež vloží aj kozmetické prípravky. Tie majte dostatočne izolované, aby náhodou práve prípravok nespôsobil zmenu farby kabelky alebo neznehodnotil kvalitu kabelky.

Starajte sa o kabelku podľa materiálu

Pri starostlivosti o kabelku vždy rozlišujeme jej materiál, z ktorého je vyrobená. Čím horší je materiál kabelky , tým je jednoduchšia starostlivosť o ňu. Tak napríklad rozdiel medzi klasickou koženou kabelkou a kabelkou z ekologickej kože je doslova priepastný. Textilnú kabelku môžete ošetriť napríklad vlhkou handričkou s použitím kefy z jemných štetín. Spomenutú eko kožu dokážete očistiť saponátovým roztokom a utrieť suchou handričkou.

Na čistenie kože nikdy nepoužívajte príliš agresívne prostriedky. Kabelka by sa potom mohla veľmi ľahko znehodnotiť a to rozhodnete nechcete. Aby ste kožu chránili pred popraskaním, je nutné jej občas dopriať „pohladenie“ balzamom. Ideálny je napríklad aj včelí vosk alebo krém vhodný na impregnáciu.

Zipsy a kovové ozdoby na kabelke

Na väčšine kabeliek nájdete klasické zipsy, ktoré slúžia ako ochrana obsahu kabelky. Aby zips fungoval aj o niekoľko rokov, je nutné sa oň dobre postarať. Včelí vosk môžete využiť aj tentokrát, pričom zips stačí z času na čas namazať. Kovové ozdoby môžete ošetriť rôznymi prípravkami vhodnými na čistenie starých šperkov. Ozdoby na kabelke potom budú vyzerať ako nové.

Rady a tipy o dámskych kabelkách na záver

Kabelky nikdy nepreťažujte. Nosnosť kabelky je štandardne od 0,5 kg až po 1,5 kg. Preťažovanie kabeliek môže spôsobiť popraskanie, vytrhnutie alebo vypáranie uší kabelky. Ak sa napríklad dámska kabelka premočí, nechajte ju vyschnúť pri izbovej teplote.