Tieto prípravky NIKDY nepoužívajte na čistenie kabeliek

Pre viaceré ženy je kabelka nenahraditeľnou spoločníčkou, a pritom nezáleží či ide o kabelku tipu shopper, do ktorej sa zmestí aj notebook, alebo len o malú listovku. Nosíme ich so železnou pravidelnosťou, a preto kabelky dostávajú poriadne zabrať. Kabelky prichádzajú každý deň do kontaktu s našimi rukami a ďalšími povrchmi, ktoré, bohužiaľ, nemusia patriť k tým najčistejším. Niet sa potom čomu diviť, že novú kabelku po chvíli zdobia rôzne fľaky a v jej vnútri si archivujeme omrvinky z jedla. Poradíme vám, ako správne vyčistiť kabelku a tiež vás upozorníme na prípravky, ktoré nikdy na čistenie nepoužívajte.

Ak máte peknú novú kabelku a chcete, aby vám dlho vydržala a bola stále ako nová, musíte sa o ňu správne starať. Vyčistiť kabelku môže byť dosť veľký problém, najmä, ak ide o materiál, ktorý si vyžaduje špecifickú údržbu. Preto pri čistení kabelky sa vždy uistite, z akého materiálu je vyhotovené a tiež to, či je čistiaci prostriedok vhodný na čistenie danej kabelky. V opačnom prípade si môžete veľmi rýchlo a jednoducho zničiť kabelku.

Takto kabelky NEČISTITE!

Na čistenie kabeliek rozhodne nikdy nepoužívajte žiadne chemické bielidlá, riedidlá a rozpúšťadlá. Taktiež zabudnite na to, že by ste siahli po iných agresívnych prípravkoch, veď predsa nechcete, aby sa vám kabelka znehodnotila natoľko, že ju môžete rovno vyhodiť.  Viacerým možno napadne, že prípravky na ošetrenie topánok by mohli byť správnou voľbou. A aj keď si poviete, že veď predsa koža ako koža, mýlite sa. Na čistenie a ošetrovanie kabeliek (hlavne kožených a lakovaných) sú určené špeciálne prípravky.

Kabelky sa nesnažte vyčistiť ani hrubozrnným čistiacim práškom, veľmi ľahko si ich poškriabete. Pri čistení nepoužívajte ani veľa vody, kabelka sa nesmie premočiť. Ak vám kabelka akýmkoľvek nedopatrením presiakne,  na jej povrchu sa môžu vytvoriť nepekné škvrny, ktorých sa len veľmi ťažko zbavíte.

Samozrejme, v žiadnom prípade nepomýšľajte na to, že by ste či už novú kabelku, alebo niekoľkoročnú „parťáčku“, hodili do práčky. Aj keď len na minimum otáčok, nízku teplotu a rýchly program. NIE! Praním si v tom lepšom prípade zaručene zdeformujete kabelku a v tom horšom, si poškodíte aj práčku. Zároveň dbajte na to, aby ste kabelku nikdy nesušili na tepelnom zdroji (priame slnečné žiarenie, radiátor či fén). Vždy ju zaveste za uši a nechajte voľne presušiť.

Správne čistenie a ošetrovanie podľa typu materiálu

Rovnako ako sa staráme o údržbu topánok či peňaženiek, aj kabelky si zaslúžia patričnú starostlivosť. Ako pri všetkom, aj pri kabelkách je dôležitá prevencia, ktorá je alfou a omegou. Kabelky je nutné vhodne skladovať tak, aby boli v suchu a v tme (najlepšie v bavlnenom vrecku tzv. dust bag). Novú kabelku taktiež nevystavujte extrémnym podmienkam, aj keď ich máte naimpregnované. Pravidelná nadmerná vlhkosť či priame slnečné žiarenie by vašu novu kabelku mohlo jednoducho poškodiť alebo úplne zničiť.

Lakované kabelky, kabelky z syntetickej kože/ ekokože

Tieto kabelky sú vďaka umelému materiálu nenáročné na údržbu. Stačí ich z času na čas pretrieť navlhčenou handričkou s malým množstvom saponátu alebo mydla. Na odstránenie škrabancov a obnovy živosti a farebnosti kabeliek odporúčame špeciálne prípravky, ktoré obsahujú veľmi šetrné, ale účinné čistiace zložky. V mnohých prípadoch čistiace a impregnačné prípravky určené na kabelky obsahujú aj jednu špeciálnu zložku, ktorou je prírodný karnaubský vosk. Vyznačuje sa tým, že na kabelkách nezanecháva mastný film a fľaky.

Kožené kabelky

Čistenie kožených kabeliek nie je o nič zložitejšie, ako pri iných materiáloch. Treba však dbať na vhodné čistiace prostriedky a správnu manipuláciu. Na znečistené miesta môžete použiť jemne navlhčenú handričku, namočenú v mydlovom roztoku. Dávajte pozor, aby koža nenasiakla príliš veľkým množstvom vody. Na mastné, olejové škvrny môžete použiť detský púder, ktorý mastnotu do seba nasiakne. Aby koža nepraskala, pravidelne jej doprajte „výživu“ v podobe jemných krémov špeciálne určených na kožené kabelky s obsahom včelieho vosku a impregnačných látok.

Vnútro kabelky

Vnútorné časti kabelky sú tiež častým terčom nečistôt. Neraz sa vo vnútri kabelky niečo vysype, rozleje, alebo sa otvorí rúž, pero či zvýrazňovač. Ak k takémuto znečisteniu dôjde, škvrny môžete vyčistiť odličovacími prípravkami alebo vlhčenými vreckovkami. Vnútro kabelky nechajte voľne vysušiť.

Pár dobrých rád na záver    

Ak si vašu novú kabelku nechcene zašpiníte, je dobré danú nečistotu čím skôr odstrániť, aby jej pôsobenie na materiál kabelky bol čo najkratší a nečistota sa tak nemohla doň dostatočne „zažrať“.  Ak sa vám nečistotu nepodarí odstrániť na prvýkrát, skúste proces opakovať. Veľké znečistenie nechajte na odborníkov. Poradiť vám môžu v predajni, kde ste kabelku kupovali, v opravovni obuvi a čistiarni.