Ekologické kabelky

„How dare you!“ Kričí Greta na klimatickom summite v New Yorku zatiaľ čo v rovnakej sekunde 100 000 predavačov zaznamenávala 100 000 čiarových kódov na 100 000 kusoch predaných igelitových tašiek.

Hoci práve neviníš svetových predstaviteľov zo svojho skazeného detstva, predsa si uvedomuješ, že prispieť svojou troškou k zdraviu našej Zeme by bolo celkom fajn. Práve v tejto sekunde vďaka tebe 99 999 predavačov zaznamenáva 99 999 čiarových kódov na 99 999 kusoch predaných igelitových tašiek.

Byť eko znamená zmeniť hlavne svoj vlastný životný štýl. A keď už poctivo triediš odpad a nakupuješ len do ľanovej tašky, môžeš prehodnotiť aj svoju zásobu kabeliek. Ekologické kabelky dnes môžeš dostať vo všetkých možných podobách. Ak teda vieš ako na to...

Šatníková diéta

Ten prirodzený princíp pozná každá žena. Šatník plný na prasknutie a predsa sa každé ráno oddávame zdĺhavým nemám čo na seba úvahám. Dilema dennodenne vyvrcholí obľúbenou blúzkou, džínsami a čiernou kabelkou. Nosíme v podstate obľúbené veci dokola a to aj napriek tomu, že okrem tej čiernej kabelky hrdo vlastníme i nemalú zbierku ďalších.  

Nechaj v butiku prehovoriť svoje realistické ja a vždy sa spýtaj koľko krát si tú nezmyselnú kabelku skutočne vezmeš. Áno, vieme ako veľmi ťažké to je. Keď chceš vybudovať zbierku eko kabeliek mala by si v prvom rade uprednostňovať kvalitu pred kvantitou. Zbytočnej produkcii sa vyhneme ak sa konečne vzdáme stoviek nepotrebných maličkostí.

Snaž sa naplniť svoj šatník kvalitnými eko kabelkami v  univerzálnych farbách a veľkostiach. Zladíš ich ku všetkému pričom budeš jednoduchá a vkusná. Obmedzíš tým počet kúskov, ktoré roky bež použitia ležia v šatníku a čakajú, že energetické i materiálové náklady na ich výrobu skončia na skládke odpadu, kde bezpečne prežijú teba i tvoje vnúčence.

šatník s oblečením

Kde si sa narodila milá kabelka?

 

Miesto a okolnosti narodenia kabelky ani tak nesúvisia s ekologickým pohľadom, no určite môžu prispieť k lepšiemu svetu. Mnoho produktov, ktoré si s úsmevom berieme z preplnených regálov a meníme za pár drobných, sa rodí v desiatkach unavených rúk na druhej strane sveta.

Nie je vždy jednoduché vypátrať, odkiaľ kabelka pochádza a či sú v danom závode vyplácané náležité mzdy, osemhodinový pracovný čas a pauzy na obed. Existujú značky zakladajúce si na transparentnosti výrobného procesu. Zvyčajne sa tým viditeľne prezentujú. Ide najmä o zahraničné značky často cenovo vyššej kategórie. Siahnuť možno taktiež po handmade produktoch.

Lepšie správy pre naše peňaženky prináša zoznam inštitútu Ethisphere , ktorý sa zaoberá etickým aspektom vo vnútri spoločností. Ten za rok 2020 zverejnil zoznam 132 najetickejších značiek sveta. Do zoznamu sa dostala napríklad triviálne známa značka H&M.

šiajcí stroj

Materiál ktorý ľúbi i planéta

V dobe, keď ťukáme do dotykových displejov na báze zlúčenín lantanoidov a vychytávame kozmický prach pomocou aerogélu ľahkého ako vzduch, nie je ťažké zostať zľahka zmätený pri otázke z čoho tá kabelka vôbec je. Materiálový inžinieri by sa možno trochu pohnevali nad týmto povrchným rozdelením, no všetky materiály okolo nás možno deliť na prírodné a umelé.

prírodných materiálov ako ľan, bavlna, prútie či pravá koža si môžeš byť na istom, že si s nimi planéta poradí, to znamená že ide ozaj o ekologickú kabelku. Znie ako dobrý eko začiatok, no každá minca má dve strany a kvôli rozsiahlym bavlníkovým plantážam vysychá Aralské jazero, pravá koža zasa vedie k nadmernému usmrcovaniu zvierat.

 

Shopper kabelka


Umelé materiály sú v prírode veľmi ťažko rozložiteľné. Bavíme sa tu o materiáloch ako polyuretán (PU), využívaný pri výrobe ekokože, či polyvinylchlorid (PVC). Slovom tie veci, čo ležia na skládkach niekoľko desaťročí a do dnešného dňa sa ich nevieme rozumne zbaviť.

Po zvážení všetkých aspektov dospejeme k záveru, že stopercentná ekologická nezávadnosť je pri našom návyku na istý životný štandard len ťažko dosiahnuteľná. Tým najdôležitejším, čo možno pre Zem spraviť je neplytvať zbytočne. Necíť sa ako ekologický terorista, keď si kúpiš kabelku zo zvieraťa alebo z umelo vytvoreného polyméru. Snaž sa hlavne zakúpiť len malý počet kvalitnejších kabeliek , ktoré naplno využiješ, a buď si istá, že práve v tom spočíva ozajstný eko život.