Ruksak do prírody

Rozpadol by sa bez nej celý vesmír. Planéty by odleteli jedna od druhej a svet ako ho poznáme rozpadol by sa na kúsky. Láska? Nie gravitácia. Praktická vecička, vďaka ktorej môžeme existovať a tiež si vďaka nej v januári na chodníku pekne nabiješ bradu.

V Paríži činí gravitačné zrýchlenie 9,809 m/s2, v New Yorku zasa 9,802 m/s2 a v Mexico City sa rozbiješ len so zrýchlením 9,779 m/s2. Áno áno na rôznych miestach nás to spolu s našou hmotnosťou ťahá k našej matke Zemi rôznou silou, no určite sa zhodneme, že najvyššia gravitácia je geograficky presne tam, kde sa ty snažíš zdolať neľudské prevýšenie turistického chodníka.

A keď si si už položila takto vysoké ciele zaves na rameno aspoň ten správny turistický ruksak!

V lese sme všetci priatelia

Je to tak veď si tam zdravíme s cudzími ľuďmi. A či už je to dobrou náladou plynúcou z oddychového času alebo je to akýsi pozostatok skautkso/horskej etiky ver, že keď začne liať oni majú pršiplášť a nie nedajú ti ho. Rovnako ako ti nedajú leukoplast na otlak z turistických topánok a v dnešnej dobe tobôž nie napiť z ich minerálky. A preto ti nezostáva iné ako naložiť to všetko a ešte rozpučenú vrcholovú desiatu do priestranného ruksaku.

Dbaj preto pri výbere na veľkosť. Turistický ruksak nemôže byť tak malý ako ten mestský, no zasa ani tak veľký aby ťa obmedzoval. 1,5 litrová fľaša minerálky meria okolo 33,5 cm na výšku. Rozmer ako menšia školská taška je teda ideál.

Divočina nemá zľutovanie

Aj keď nepatríš medzi tých týpkov čo chodia aj do botanickej záhrady v trekovej obuvi s náramkom prežitia na ruke, tak aspoň sedliacke zamyslenie nad tým, že ideš do lesa a nie na kafe na Hlavnú by sa určite hodilo. Kožiam, ekokožiam, flitríkom ani chlpatým príveskom by sa ozaj nemuselo páčiť, keď ich zložiac sa na suchý peň vehementne odhodíš do najbližšej kaluže. Zato pevný tvrdý polyester ani zipsom nemrkne, vydrží a ľahko ho vyčistíš kefou na topánky.

Čo sa páči či nepáči ruksaku môže byť však šum a fuk v porovnaní s tým čo sa nebude páčiť tvojim ramenám. A tie po dvoch hodinách určite nepoďakujú tenučkým ramienkam s prackou len na okrasu. Zváž pri výbere, že obecne sa väčšie váhy kvôli lepšiemu rozloženiu sily nesú s ramienkami hrubými. A aby si ho nevláčila na päte ani na hlave ber taký ktorý má ramienka naozaj nastaviteľné. 

Turistický ruksak

Srny nezaujíma ako vyzeráš

 

No srny asi nie ale u bandy hokejistov na sústredení sa šance rapídne zvyšujú. Na túre to so stylingom určite netreba preháňať (nejaký aktivista ťa sfotí a horská služba si ťa potom vyvesí na facebook ako príklad nepochopiteľného chovania), no nikto nikde nenapísal, že tu sa šmrncovo vyzerať nedá.

Ruksak žiarivej farby, peknej potlače či jemne retro strihu ešte nikomu turistickú reputáciu nezobral. Neboj sa teda trochu vyblázniť. A vlastne. Čo iné ako naháňať srnky a počúvať koncerty vtáčikov nám v dnešnej zostáva.

turistický batoh