Ruksak do mesta ako školská taška? Prečo nie?

Dievčence, baby, ale aj maminy školákov či teenagerov akéhokoľvek veku a pohlavia, poprosím o chvíľku pozornosti. Zamyslíme sa spoločne nad tým, či naše dietky a školou povinný dorast potrebujú batohy do školy.

Školský ruksak, áno, alebo nie?

Tak určite, povedal by isto niektorý z našich hokejistov, ktorý vláčil všetko do školy spolu s výstrojou nahádzané v športovom batohu. Isteže áno, zadrukovala by každá školská lekárka, horekujúca na krivými chrbátikmi našich školáčikov. Samozrejme, pridám sa čisto racionálne aj ja, ako zodpovedný rodič škôlkarky a teenagera. Dávno sú už veru preč časy klasických školských „aktoviek“, tie sú už dnes v kategórii retro vykopávok, možno vhodných do múzea dizajnu. Do istého veku jednoznačne treba, aby dieťa nosilo do školy kvalitný školský ruksak . Teda s mierne spevnenou, ideálne ergonomickou konštrukciou, s primeraným objemom a z odolného materiálu. Ak ste niekedy skúsili, aké ťarchy musia deti na prvom, ale aj druhom stupni základných škôl nosiť, isto viete, o čom píšem.  

Dáme pár zasvätených rád?  

Dáme a radi. Školský ruksak je vlastne taký vývojový poddruh mestského batohu, z pohľadu dizajnovej kategorizácie a triedenia podľa funkčnosti. Konštrukčne by mal byť spevnený tak, aby čo najmenej trpela chrbtica a hmotnosť obsahu bola rozložená primerane, pomerne rovnomerne. Ideálna je priam ergonomická konštrukcia chrbtovej časti ruksaku. V každom prípade je to už nie trendová, ale mainstreamová súčasť povinnej výbavy každého školáka. Praktická alternatíva školskej tašky, u detí a aj teenagerov obľúbená, v poho akceptovaná. Stačí vybrať tú správnu farbu a motív, ideálne taký, na ktorom práve vaše dietko fičí. Jednoznačne odporúčam vyberať školský ruksak spolu s vašou ratolesťou , aby sadol nielen vizuálne, ale aj veľkostne a ergonomicky.  No a samozrejme s tým, ako vaše dieťa rastie, treba priemerne raz za školský rok upgradovať aj školskú batožinu.

Aj funkčný, aj pekný?    

Ale prirodzene, školský ruksak, plecniak, alebo batoh by mal mať obe tieto vlastnosti. Nemusíte mať obavy, v tomto segmente je naozaj z čoho vyberať. Skúsme sa ale na problém pozrieť z opačnej perspektívy: môže byť pekný ruksak funkčný? Isteže, vždy je ale dôležité pýtať sa, na čo presne by mal slúžiť. Ak zvažujeme, či trendy city batoh budeme používať ako školský ruksak, odpoveď znie: a prečo nie?

Pekný školský ruksak

S vekom rastie chuť a klesá hmotnosť?

Je to naozaj tak, čím je školopovinný teenager starší, tým toho do školy vláči menej. Vážne, je to paradox, ale je to tak. V prvom rade tie naozaj najťažšie „bichle“ ostávajú predsa v škole a domov sa nosia maximálne pracáky, teda brožované pracovné zošity. Viete, čo si bude tento školský rok nosiť do školy môj štrnásťročný teenager? Malý laptop, tablet, smartfón, nejaký univerzálny zošit, občas nejaký pracák, slúchadlá, peňaženku a rozčítanú knihu. Nuž a desiata a pitný režim nesmú chýbať. Ak máte doma teenagerku v podobnom veku, tak tá pridá aj nejakú tú kozmetiku a iné babské drobnosti. To sa ale všetko pohodlne zmestí aj do stredne veľkého, trendového city batôžka. Nuž a preto vám skôr či neskôr vaša pubertálna ratolesť položí jednu zo zásadných životných otázok: Načo kupovať dva, keď stačí jeden? Odpovede už poznáme, tak hor sa na nákupy, aby ste ten jeden správny do 2. septembra stihli vybrať!