Ako vybrať kufor do vlaku?

Slovenské železnice. Vedľa delikatesných instantných polievok ďalšia neodmysliteľná súčasť horko- sladkého života študentského. Ľudia bez miestenky drepujúci v chodbičke, vozík s predraženým občerstvením raziaci si cestu úzkou uličkou, pestrý kaleidoskop spolucestujúcich, vcelku pohodlné sedadlá a tá naša prenádherná krajina za oknami. To všetko je nám už dávno dôverne známe. Slovenské vlaky sú v zásade super. Keď teda viete ako sa do nich vyzbrojiť...

Deň čo deň sedíme v ňom... 

Už mnohokrát sme sa na vlastnej koži presvedčili, že cestovanie vlakom nie je vždy takou mega úžasnou zábavou, ako to vidieť v známom klipe Ideme vlakom od kapely S hudbou vesmírnou. Speváčka, poskakujúca medzi sedadlami a popíjajúca luxusnú kávu, sa očividne práve nesnaží vo veľkom cestovnom kufri preniesť zimné bundy a čižmy na intrák ležiaci niekde na druhom konci republiky.

Aj keď sa naše milé Slovensko rozlohou neponáša práve na Rusko, všetci vieme koľko energie stojí naskrz ho prejsť po koľajniciach. Ani sústavné teperenie sa vo vozňoch národného dopravcu však nemusí byť až tak bolestivé keď za sebou ťaháte ten správny cestovný kufor. Dosť bolo svalovice rúk a potu čela! Zaobstarajte si konečne ten pravý kufor do vlaku.


S malým kufrom dôjdem vlakom aj do Tokia

„Potrebujem 7 chlapov ktorí zvládnu 150 kíl na mŕtvy ťah!“ optimisticky zvolal do vozňa. Áno hlavné je mať reálne požiadavky. S veľkým kufrom je cesta vlakom ozaj ťažkou skúškou nervov aj svalov. Batožinový priestor nad hlavou je priúzky a prinízky a batožinové police pri vstupe vozňa plné ako obyčajne. Ešte šťastie, že na bežné víkendové pobyty v mama-hoteli nepotrebujeme veľký obnos vecí.
Ako svoj bežný kufor do vlaku najlepšie pasovať menších zástupcov tohto rodu. Malé kufre sú do vlaku ideálnou voľbou . Umožňujú jednoduchší pohyb vo vozňoch i na stanici aj šikovné uskladnenie počas celej cesty. Bez problémov ich naložíme aj do starých „bezbariérových“ súprav, počas cesty jednoducho schováme pod sedadlo a zvládneme s nimi dokonca i prestup v Žiline.

Štyri kolieska sú viac ako dve 

Hovorí staré železničiarske príslovie. Kufre na kolieskach sú skvelým vynálezom uľahčujúcim život cestujúcich už nejaký ten piatok. Pri výbere svojho kufru do vlaku je pohľad na kolieska veľmi dôležitým. Podľa koliesok možno určiť nakoľko bude váš nový kufor do vlaku mobilný.

Materiál, veľkosť i pevnosť prichytenia. To všetko hrá pri kolieskach veľkú rolu. Väčšie kolieska lepšie zdolajú i neľahký terén, pevnejší plast alebo guma predĺži životnosť kufra a pevné prichytenie nás zasa ušetrí zážitku pri strate kolieska na prvom obrubníku. Do vlaku odporúčame jednoznačne siahať po kufroch so štyroch kolieskach. Štvorkolesové kufre bývajú v porovnaní s dvojkolesovými omnoho stabilnejšie a okrem ťahania ich možno aj tlačiť a posúvať pred sebou. Nesporné výhody významne uľahčia tie, dôverne známe, ťažkopádne pohyby uličkami vlaku. Hneď sa ľahšie uhnete veselej partii z Tatier i večne nervóznemu plnoštíhlemu pánovi z vedľajšieho kupé.

Rozžiar vozeň... čím? Cestovným kufrom

Zahoďme konečne nudu i striktne praktické pohľady na kufre. Kufor dnes už nemusí byť len ošumelým sluhom na kolieskach. Otvorte svoju myseľ žiarivým farbám a vzorom nech sa váš kufor stane milým i pekným doplnkom aj na tie najdlhšie koľaje.

image3.jpeg

Nebojte sa siahnuť po citrónovo žltej , levanduľovej ani ružovej pre tie pravé bábiky. Váš každodenný malý kufor do vlaku môže nabrať punc štýlu i roztomilosti aby bol presne taký ako vy. Verte, že i tie nepochopiteľné plisované závesy vám začnú nesmierne závidieť.

Užite si svoj nový kufor, vyčerpaný kontingent i meškanie s prevádzkových dôvodov!