2# Aký školský ruksak vybrať pre dieťa

Aj keď si deti ešte stále plnými dúškami užívajú prázdniny, rodičia budúcich prváčikov iste vedia, že práve teraz nastal čas kupovania školských pomôcok. Zrejme najväčšou položkou v zozname školských potrieb, ktoré svojmu školákovi musíte kúpiť bude, ako inak, školský ruksak. Vyberať školský ruksak po prvýkrát, nie je ľahká úloha, no skúsime vám dať niekoľko dobrých tipov, ktoré vám výber školského ruksaku uľahčia.

Chce to čas

V prvom rade je dôležité, aby ste výberu školského ruksaku venovali dostatok času. Počítajte s tým, že školský ruksak bude vaše nosiť cca ešte ďalšie 2 roky , a ak zvolíte nesprávny typ, môže to mať dôsledky aj na zdravie vášho dieťaťa. Tým však nechceme povedať, že je nutné vyberať tú najdrahšiu školskú tašku. No počítať by ste mali s tým, že kvalitný školský ruksak , ktorý spĺňa nasledujúce kritéria, čo-to z vášho finančného rozpočtu ukrojí.

Váha školskej tašky

Odborníci odporúčajú, že váha školského ruksaku by nemala presahovať 10% hmotnosti dieťaťa. Hľadajte teda, čo najľahšie školské batohy, aby nedochádzalo zbytočne k preťažovaniu chrbtice dieťaťa. Veď si len predstavte, koľko toho v školskom ruksaku bude vaše dieťa nosiť. Pridávať mu teda ďalšie gramy zbytočne ťažkou samotným školským ruksakom, určite nie je správna voľba. Optimálna hmotnosť nenaplneného školského ruksaku by mala byť max. 1200g.

Tvar a vnútorný priestor školského batohu

Chrbtová časť školského ruksaku by mala byť ergonomicky tvarovaná , vďaka čomu bude chrbát vášho dieťaťa vypodložený a zamedzí sa vzniku otlakov a v maximálnej miere aj zlému držaniu tela. Aj samotný tvar školského ruksaku je veľmi dôležitý. Je nielen estetickou záležitosťou, ale v prvom rade má vhodný tvar školského ruksaku má vplyv na rozloženie hmotnosti. To znamená, že ak je školský ruksak vyšší ako širší, tak váha sa optimálne rozloží a chrbtica sa nemusí toľko namáhať.

o1hZ.5607372932127_113887_1_jpg.jpg

V neposlednom rade si pri výbere školského ruksaku pre dieťa všímajte aj jeho vnútorný priestor. Nielen vy, ale aj deti ocenia dostatok menších vreciek a priehradiek , do ktorých si budú môcť rozmiestniť svoje drobnosti a mať tak všetko po ruke. Dobre organizovaný vnútorný priestor by mal byť teda základom každého školského batohu. Učebnice, školské pomôcky a desiata – to všetko bude mať vo vnútri školského ruksaku svoje miesto a správne rozmiestnenie.

Popruhy ruksaku do školy

Nielen chrbtová časť školského ruksaku, ale aj prevedenie popruhov zohráva dôležitú rolu . Mali by byť nastaviteľné , aby sa dieťaťu mohol batoh dokonale prispôsobiť počas jeho rastu. Popruhy by okrem toho mali byť polstrované a dostatočne široké , vďaka čomu nebudú dieťa tlačiť. Dnes už mnohé školské ruksaky disponujú aj hrudným a bedrovým popruhom. Tie slúžia hlavne na to, aby sa váha školského ruksaku rovnomerne rozložila, ale tiež i na to, aby dieťa nemalo pocit, že mu ruksak padá z chrbta.

Ani bezpečnostné prvky by nemali chýbať

Bezpečnostné prvky na školských taškách sú už viac-menej samozrejmosťou, no napriek tomu je dobré si pri výbere prvého školského batohu všímať aj toto kritérium. Rôzne reflexné prvky (neónové farby, odrazky ) bývajú aplikované na samotnom ruksaku, ako ja na popruhoch, vďaka čomu sa zvyšuje bezpečnosť a viditeľnosť dieťaťa aj v horších svetelných podmienkach.

A nakoniec samotný dizajn

Posledný bod bude dôležitý hlavne pre vášho budúceho prváka či prváčku. Dizajn školského ruksaku je presne to, čo vaše dieťa na ňom upúta najviac. Ak jeho srdce zapiští po jeho obľúbenom superhrdinovi či princeznej z rozprávky, mali by ste mu v tomto vyjsť v ústrety. Predsalen to bude vaše dieťa, ktoré bude deň čo deň nosiť školský ruksak na chrbte.

MMDj.n6923.jpg

Do tejto kategórie by sme však okrem samotného dizajnu mohli zaradiť aj materiál. Ten by mal byť nepremokavý a dostatočne odolný. Určite si všimnite aj zipsy, tie by mali byť dostatočne pevné, pretože práve zipsy rozhodujú o životnosti školského ruksaku .

Designed by Pressfoto / Freepik