Cestovný kufor? Každé kilo sa počíta!

Cestovanie patrí medzi najobľúbenejšie voľnočasové aktivity. Nezáleží na tom, či milujete more, mestá alebo hory, juh alebo sever... Všetkých cestovateľov spája jedno – musia sa pobaliť.   Ak cestujete autom, vlakom či autobusom, vaše možnosti na batožinu sú veľkorysejšie. Je na vás či zvolíte kufor, cestovnú tašku alebo takzvaného hybrida – cestovnú tašku na kolieskach. Záleží zväčša len na vašich preferenciách.  Na dlhšie cesty (alebo na rýchlejšiu a komfortnejšiu prepravu) však zrejme budete voliť lietadlo , kde v otázke batožiny platia naozaj striktné pravidlá. Kto na to myslí už pri výbere a kúpe cestovného kufra, neostane pred cestou nemilo prekvapený. 

Kufre na cestovanie

Poznaj svojho nepriateľa – aké sú povolené kufre na cestovanie lietadlom.  

Väčšina leteckých spoločností má nastavený štandardný limit na „zacheckovanú“ batožinu (umiestnenú v podpalubí lietadla) na 20 kg , za príplatok 30-32kg. Na palubu lietadla však väčšina spoločností obmedzuje nielen hmotnosť (8-10 kg), ale aj rozmery . Medzi jednotlivými leteckými spoločnosťami sa podmienky veľmi menia, odporúčame vám preto si pred cestou vždy skontrolovať na stránkach vašej prepravnej spoločnosti povolené limity . Pre lepšiu predstavu ponúkame krátky prehľad:

Ryanair:

 

V súčasnosti môžete mať na palube – bez príplatku, len malú osobnú batožinu (20x25x40 cm) – napríklad kabelku či batoh. Za príplatok si môžete na palubu vziať ešte malú batožinu (20x40x55cm) do hmotnosti max. 10 kg.
Batožina: štandardne max 20kg (prikupuje sa samostatne).

Wizzair:

Príručná batožina (40x30x20 cm) môže mať maximálne 10 kg. Za príplatok na Priority si môžete vziať ešte jednu batožinu navyše (55x40x23 cm) – opäť max. 10 kg.
Batožina: maximálne rozmery 149x119x171 cm a 10/20/32 kg (podľa cenovej kategórie).

Austrian Airlines:

 

Príručná batožina môže mať maximálne 8 kg a rozmery 55x40x23 cm.
Batožina: štandardne 20 kg, za príplatok 30 kg.

Norwegian:

 

Príručná batožina: 55x40x23cm a max. 10 kg (Premium max 15 kg) + malá osobná taška (napríklad kabelka max 25x33x20 cm)
Batožina: štandardný limit je 20 kg.


Ako teda vyberať kufre na cestovanie?

 

Hoci cestovné kufre zvyknú byť štandardizované, je dobré si pri kúpe naozaj skontrolovať rozmery – najmä či aj vrátane koliesok zodpovedajú bežným limitom. Pri príručnej batožine (malý kufor) je to 55x40x23cm (ideálne len 20cm, aby vyhovoval aj požiadavkám nízko nákladovej Ryanair). Pri bežnej, veľkej, batožine už rozmery tak dôležitú úlohu nezohrávajú, dôležité je dodržať váhový limit (štandardne 20 kg) . V oboch prípadoch totiž platí, že každé kilo sa počíta a keď len váš kufor sám o sebe bude ťažký, o to viac ste obmedzovaní pri balení. Vyberajte preto kvalitné, ale zároveň odľahčené kufre . V našej ponuke nájdete napríklad malé kufre s hmotnosťou už od cca 2 kg a veľké kufre od menej ako  4 kg. Ideálnym riešením je napríklad štýlový set, ktorý vám poskytne možnosť si vždy nakombinovať vaše kufre presne podľa aktuálnych potrieb.