Praktický sprievodca: Ako vybrať perfektnú spoločenskú kabelku

Spoločenské udalosti ako plesy, bály, svadby alebo iné významné podujatia (ako napríklad premiéry, slávnostné zahájenia a podobne) sú v otázke bontónu naozaj nekompromisné a pomerne presne popisujú, čo si žena v rámci svojej garderóby môže dovoliť. Zatiaľ čo šaty, účes alebo topánky sa odvíjajú od daného dress codu a úrovne (formálnosti) danej akcie, jedna vec je pre nich spoločná. Kabelka. Bontón hovorí jasné. K spoločenským udalostiam patrí jednoznačne malá spoločenská kabelka . Ako však vybrať tú správnu a nepokaziť celkový dojem? Prečítajte si nášho sprievodcu a zistíte, že to nakoniec nie je nič zložité.

Menej je viac – kabelka ako z orieška pre Popolušku

Zatiaľ čo počas bežných dní je väčšina žien zvyknutá mať pri sebe naozaj všetko potrebné (a ešte pár vecí navyše – pre prípad núdze), pri spoločenských kabelkách sa držíme rady, že kabelka by mala byť skutočne malá, padnúca do ruky . V základnej výbave sú naozaj iba základy, ako napríklad rúž či púder, vreckovka, platobná karta alebo telefón či kľúče. Celú peňaženku, na spoločenských udalostiach, so sebou nepotrebujete. Pri výbere preto nepodľahnite pokušeniu zvoliť väčšie listové kabelky, ktoré pôsobia „praktickejšie“. Tento typ sa hodí napríklad na večerný drink, ale nie na spoločenskú udalosť. 

Strieborná spoločenská kabelka

Spoločenská kabelka – do ruky alebo na rameno

Väčšina spoločenských kabeliek je primárne určená na držanie v ruke , kvôli praktickým dôvodom však mnohé z nich v sebe ukývajú retiazku , ktorá umožňuje prevesenie kabelky cez rameno alebo cez ruku. Ak tento spôsob preferujete, uistite sa pri výbere, či vaša kabelka takúto retiazku obsahuje. Tento údaj by mal súčasťou popisu (a/alebo viditeľný na ilustračných fotografiách).

Plesová kabelka musí ladiť s topánkami – mýtus!

Zabudnite na dlho opakované pravidlo, že kabelka musí byť striktne zladená s topánkami. Spoločenskú kabelku vyberajte tak, aby ladila s vašim celkovým výzorom , prípadne ho oživila a podčiarkla. Kabelka, spolu s ostatnými doplnkami, je súčasťou vášho outfitu – nezabúdajte na to a kombinujte všetko dohromady – do jedného harmonického celku. 

Modrá spoločenská kabelka

Extravagancia? Niekedy áno, niekedy nie...

Nie je spoločenská udalosť ako spoločenská udalosť. Záleží od typu formálnosti, ktorý je zväčša daný aj dress codom. Ten býva uvedený na pozvánke, alebo sa informujte u usporiadateľa, aby ste si nevyrobili zbytočné faux pas. Platí, že čím je udalosť formálnejšia, tým viac je formálny aj odev a doplnky a extravagancia či rôzne kreatívne nápady nemajú priestor.  Medzi základné dress cody patria:

  1. White Tie (tzv. biely motýlik) – pre pánov znamená frak a biely motýlik (preto ten názov). Je to veľmi formálna udalosť (napríklad galavečer alebo veľmi významný ples), ženy volia dlhú honosnú róbu. Výber doplnkov (a teda aj kabelky) je preto tiež formálny.
  2. Black Tie (tzv. čierny motýlik) – pre pánov je to smoking a motýlik, ženy volia dlhú večernú toaletu. Udalosť je však o niečo menej formálna ako White Tie, no stále sa držíme skôr konzervatívnejších doplnkov.
  3. Creative Black Tie – čoraz častejšia forma dress codu – naznačuje, že koncept udalosti bude stále formálny, ale umožňuje zapojiť kreativitu a zvoliť zaujímavé doplnky, materiály alebo strihy. V tomto prípade môže byť zaujímavá a originálna kabelka naozaj výborná voľba.  
  4. Formal – uvoľnenejší, ale veľmi podobný ako Black Tie. Ženy však môžu zvoliť aj kokteilové šaty. Zo všetkých formálnych štýlov je tento najviac uvoľnený (aj keď stále v rámci formálnej normy) a ponecháva väčšiu slobodu vo výbere šiat, ale i doplnkov.

Existujú aj ďalšie štýly ako semi-formal, coctail alebo casual, tie sa však už neviažu k spoločenským udalostiam a sú viac „bežné“ a neformálne.    

Plesová kabelka môže byť šperk

Ak teda poznáte dress code a máte vybrané šaty, nadišiel ten správny čas vybrať vhodnú kabelku. Ako už bolo povedané, kabelka nemusí nutne ladiť s topánkami, musí však ladiť s outfitom. Farbu a štýl vyberajte podľa nasledujúcich krokov:

  1. Farba : Ak chcete outfit skôr formálnejší, vyberajte kabelku, ktorá bude vo farebných tónoch šiat. Kontrastnú kabelku zvoľte naopak v prípade, že chcete outfit tzv. rozbiť a urobiť ho zaujímavým. Ideálne je to v prípade jednofarebných šiat. Dávajte však pozor na to, aby farby spolu vzájomne ladili a nebili sa. Vo farbách kabelky potom môžete zvoliť aj ďalšie doplnky - ako napríklad náušnice alebo náhrdelník.
  2. Štýl : Držte sa jednoduchej rovnice – ak máte výrazné a zdobené šaty, kabelka musí byť jednoduchá. V prípade jednoduchých šiat môžete zvoliť výraznú kabelku. Vždy platí, že menej je viac. Nepreháňajte to.

Plesové kabelky

    Rada na záver - pozor na faux pas :)

    • Spoločenskú kabelku nikdy nenosíme krížom cez telo.
    • Kabelka patrí do ľavej ruky alebo na ľavé rameno – pravú ruku totiž podávame pri zoznamovaní či vítaní (vyhnete sa tak trápnemu prekladaniu kabelky z ruky do ruky).
    • Kabelka je doplnkom ženy – muž ju žene nikdy nenosí.
    • Kabelku neukladajte na zem, ideálne ani nevešajte cez operadlo stoličky – uložte si ju na kolená alebo na zadnú časť stoličky.  
    • Zničené, otrhané alebo inak poškodené kabelky alebo napríklad aj „fejky“ do spoločnosti naozaj nepatria. Ak ste investovali do perfektného outfitu, nepokazte si to doplnkami. Detaily tvoria celok.  

    V našej ponuke nájdete kabelky rôznych typov, štýlov aj farieb. Je preto na vás, ktorý kúsok zvolíte.