Čo by vám nemali colníci nájsť na letisku v kufri?

Chystáte sa lietadlom na dovolenku alebo vás čaká ďalšia zahraničná pracovná cesta? V tom prípade asi zápasíte s balením. Niekedy však máme tendenciu si do cestovného kufra zbaliť aj také veci, ktoré by tam vôbec nemali čo hľadať. Nehovoriac o suveníroch, ktoré si mnohí tak radi z dovolenky nosia a pritom si ani len neuvedomujú, že niektoré z nich sú zakázané, a ak vás s nimi na letisku chytia colníci, môže vás to vyjsť pekne draho.

Žiadne strelné a palné zbrane

Možno sa nad týmto zákazom pousmejete, že nikdy v živote by ste si do cestovného kufra žiadnu zbraň tohto typu nezabalili. Avšak tento zákaz sa netýka len klasických zbraní, ale aj všetkých napodobenín a tiež detských hračiek. Aj keď bude vaše dieťa celý čas nariekať, že prišlo o voju milovanú hračku, do kufra radšej nedávajte žiadne hračky v podobe zbraní, lukov či prakov.

Suveníry, ktoré sa vám môžu vypomstiť

Z dovolenky pri mori si zrejme každý z nás chce niečo na pamiatku doviesť. Väčšinou sú to práve mušle a koraly. Samozrejme nad pár kúskami drobných mušlí môžu na letisku colníci len mávnuť rukou. Ak si však chcete doviesť niektorý z ohrozených druhov (hoci aj nevedomky), môžete sa dostať do veľkých ťažkostí. Váš cestovný kufor by taktiež nemal obsahovať ani žiadne výrobky z kožušín mačkovitých šeliem či slonoviny.

Ohňostroj a pyrotechniku si nechajte na Nový rok

Ak sa na letisku nechcete dostať do poriadnych problémov, do cestovného kufra si určite nedávajte žiadne zápalné látky a zariadenia. Váš cestovný kufor by určite nemal obsahovať ani dymotvorné nádoby. Všetky tieto veci si nechajte na Silvestra, ak nechcete byť podozrivý z terorizmu.

Tabak či alkohol? Pozor na limity

Za cestovný kufor, v ktorom máte liter slivovice či pár krabičiek cigariet, sedieť rozhodne nepôjdete. Alkohol a tabak na palubu lietadla rozhodne nepatrí, no môžete ho prepravovať v podpalubnej batožine. Pozor si však dávajte na limity. Ak viete, že si z dovolenky chcete doviesť alkohol a tabak, či naopak zo Slovenska do dovolenkovej destinácie, vždy si vopred pozrite colné predpisy, ktoré jasne určujú povolené množstvo takéto prepravovaného tovaru.