Seriál #3: Čo si zbaliť na dovolenku v zahraničí

Blíži sa termín vašej dovolenky, ale predstava, čo všetko si so sebou musíte zbaliť tak, aby sa to zmestilo do kufra, vás strháva zo spánku už teraz? Nehovoriac o tých všetkých zmätkoch, ktoré zrejme všetci pred odchodom na dovolenku zažívame. Pretože, aká by to bola dovolenka, ak by sme sa nebalili na poslednú chvíľu, však? V predchádzajúcich častiach nášho seriálu sme sa vám pokúsili poradiť, ako sa zbaliť na hory či na festival. V tej dnešnej časti vám ponúkneme návod, ako sa správne a efektívne pobaliť na dovolenku a na nič nezabudnúť.

Všetko to začína cestovným kufrom

Vyberte si kufre, ktoré už sami o sebe nie sú príliš ťažké. Oceníte to hlavne, ak budete batožinu niesť a tiež pri jej odbavovaní na letisku. Nižšia váha sa vám bude hodiť.  Pri výbere kufra už tradične myslite na to, ako dlho pobudnete na dovolenke, akou dopravou pocestujete a samozrejme, koľko vecí si so sebou chcete zbaliť. Ak ste rodinka, odporúčame vám popozerať sa po sade cestovných kufroch, nakoľko naozaj nie je nevyhnutné, aby každý z vás mal veľký kufor. Kufre rôznych veľkostí, materiálov, ako aj sady cestovných kufrov nájdete v našej ponuke.

Oblečenie

Zrejme všetci poznáme ten pocit, keď pred každou dovolenkou máme nutkanie zbaliť do kufra hádam celý šatník. Veď čo ak bude 45°C stupňov alebo čo ak bude pršať, či dokonca snežiť? Pri balení sa, zabudnite na „čo ak“. Viete, kam cestujete, viete, aké tam býva počasie. Ak budete mať toto na pamäti, zbalíte si do kufra skutočne len to dôležité.

Niekedy nie je na škodu si spraviť zoznam vecí, ktoré si chcete so sebou vziať. Oblečenie si vyskúšajte či je pre vás pohodlné, či sa náhodou „nescvrklo“ a či ho skutočne využijete. Nie je nič horšie, ako mať kufor plný oblečenia, ktoré bude celú dovolenku ležať na jeho dne. Ľahké šaty, tričká, šortky, plavky, klobúk či slnečné okuliare by rozhodne vo vašom kufri chýbať nemali.  Nezabúdajte aj na správne rozloženie. Na dno dajte ťažšie a nekrčivé veci a navrch tie ľahšie. Menším oblečením ako sú ponožky či spodná bielizeň, sa dajú vyplniť medzery v kufri.

Veľmi dobre tiež zvážte výber obuvi. Najčastejšie určite využijete sandálky, šľapky či žabky. Ak idete aj na nejaké fakultatívne výlety, ktoré si vyžadujú pevnejšiu obuv, zbaľte si plátenky. Verte nám, nepotrebujete si do kufra zbaliť všetky druhy obuvi. Žiadne lodičky, žiadne sandále na mega platforme. Dovolenku si chcete užiť a nie ležať na izbe s vyvrtnutým členkom.

Kozmetika a lieky

Ak nejdete dovolenkovať pol roka, oplatí sa vám cestovné balenie kozmetiky. To, či si skutočne musíte brať dekoratívnu kozmetiku, poriadne zvážte. V 30°C horúčavách nevypadá roztečený make-up práve vábivo. V kufri by vám zato nemala chýbať slnečná kozmetika, čiže krém na opaľovanie, po opaľovaní a balzam na pery s SPF. A tiež nezabúdajte na lieky, stačí si spomenúť na čo ste náchylní a hneď viete, aké lieky si so sebou zbaliť.

Cennosti a elektronika

Každý z nás si so sebou na dovolenku berie mobil, poniektorí aj notebook. Tieto predmety do kufra nepatria. Zbaľte si ich do príručnej batožiny. Tiež pouvažujte nad tým, či sa vám oplatí brať si sebou drahé šperky. Aj keď mnoho hotelov disponuje trezorom, za to riziku to zrejme nestojí. Hlavne dámy by mali zvážiť, či naozaj potrebujú so sebou brať žehličku alebo kulmu na vlasy. A ak áno, tak si určite vystačíte len s jedným z nich.

Na balenie si ponechajte vždy dostatok času a vždy sa uistite, že si do kufra zbalili všetko dôležité, čo v danej dovolenkovej destinácii určite nezoženiete. Predovšetkým je to pas a doklady, či lieky na predpis.