Ako sa správne starať o kožené veci?

Koža je materiálom, ktorý nikdy nevyjde z módy. Platí to pri nábytku, oblečení, topánkach, kabelkách a iných módnych doplnkoch.

Koža patrí k mimoriadne odolným látkam, ktorá správnou údržbou dokáže vydržať roky ako nová. Rôzne druhy materiálov si vyžadujú rozličné prístupy k čisteniu a udržiavaniu. Dobrou správou je, že koža nepatrí k tým náročným, ak sa o ňu staráte poctivo a pravidelne.

Starostlivosť o kožu a výrobky z nej

Určite je vhodné kožené veci riadne impregnovať a pretierať jemne vlhkou handričkou. Ak už sa však nejaká tá škvrna pritrafí asi najjednoduchšia na údržbu je hladká koža, pri ktorej stačí zotrieť navlhčenou handrou a v prípade výraznejšieho znečistenia vyčistiť vodou so saponátom. Kúsky oblečenia alebo doplnky z brúsenej kože sa ľahšie zašpinia a ťažšie očistia, preto existujú špeciálne prípravky určené priamo na ich údržbu. Tu už je vhodné mať po ruke aj nejakú kefku alebo hrubšiu handru, ktoré vyčistia a odstránia aj odolnejšiu špinu.

Výnimkou pri impregnácii je lakovaná koža, pretože povrchová úprava by sa mohla ľahko znehodnotiť. Na trhu je dnes dostatok produktov na ošetrenie jednotlivých typov kože, či už sú to spreje, vosky alebo krémy. Nie je na škodu investovať do zakúpenia týchto výrobkov, ktoré predlžia jej životnosť. Koža by taktiež nemala byť extrémne vystavovaná vode, teplu a mrazu, lebo sa môže ľahko znehodnotiť.

Koža Vám vydrží roky

Koža je prírodný materiál a každý výrobok z nej je unikátny. Dámske kožené peňaženky a iné výrobky z kože nepatria k najlacnejším, ale je to investícia, ktorú nebudete ľutovať. Vyžaduje si však trošku starostlivosti, za ktorí sa Vám odvďačí svojou trvácnosťou. Topánky, bunda či kabelka ani po rokoch nestratia na svojej kráse.