Aký druh kabelky je pre mňa najvhodnejší?

Milé dámy, ruku na srdce, viete si vybrať tú pravú kabelku, ktorá sa k vám najviac hodí? Možností je nesmierne veľa a slovné spojenie „nepreberné množstvo“ presne vystihuje to, čo nám dnes čarovný svet kabeliek ponúka. Iste, chlap by povedal, že si stačí nájsť a vybrať tú svoju. My ale vieme svoje a aj to modré z neba, čo nám naši chlapi znášajú pod nohy, predsa treba v niečom nosiť! Druhov, materiálov, prevedení, typov, variácií, dizajnov kabeliek je dnes naozaj viac než dosť. Určite preto príde vhod praktický sprievodca svetom kabeliek .

Pohľad späť, alebo trochu histórie nikoho nezabije

Ak veľmi rýchlo preletíme históriou módy, prvé zobrazenie niečoho príručného, čo pripomína dnešné kabelky, nájdeme na freskách starého Egypta. Vačky na drobné cennosti z látky alebo kože ale nosili v rukách alebo na opasku výhradne muži . Počas stredoveku nosili mešce a mešteky už aj ženy, na opasku, alebo prehodené cez plece. V týchto časoch boli títo predchodcovia dnešných kabeliek aj zdobení výšivkami, hodvábom a aj perlami, či drahokamami.

História kabeliek

Nositeľky dávali bohatosťou zdobenia verejne najavo svoj spoločenský status a bohatstvo. Približne v 16. a 17. storočí sa muži dočkali praktických vreciek na odevoch a nositeľkami predchodcov kabeliek sa stali výlučne ženy . Móda odievania bola ale v alžbetínskom stredoveku pomerne krutá: ženy nemohli vystavovať svoje kabelky na obdiv, pretože ich nosili skryté pod mnohými sukňami. Postupne so zmenami módy sa ale kabelky opäť dostávali na svetlo, pretože rozložité šaty s mnohými sukňami a suknicami a železnými obručami sa stali minulosťou. V 19. storočí s technologickým vývojom a vznikom železničnej dopravy sa začal boom rôznych typov batožiny. Traduje sa, že práve v tomto období bol po prvý raz použitý názov handbag, teda „ručné vrecko“, kabelka . Začali sa vyrábať a pomerne masovo aj používať rôzne typy kabeliek na rôzne účely a príležitosti a okrem ich módnosti bola dôležitá aj účelnosť a praktickosť. V 20. storočí už bola rozmanitosť materiálov, tvarov a farieb taká, že tento módny doplnok sa rozšíril aj medzi ženy stredných vrstiev. Nedostatok tradičných materiálov v časoch vojen a hospodárskych kríz otvoril možnosti využívania netradičných materiálov, plastov ale napríklad aj dreva. Od 50. rokov minulého storočia objavili svet kabeliek módni návrhári a ich diela sa stali ikonickými vzormi ďalších generácií módnych tvorcov a dizajnérov. Trvá to až dodnes a  keď sa míňajú nápady, inšpirácia sa hľadá v histórii. Návrat mužských kabeliek alebo etno trendy sú svetlým príkladom. Ruka v ruke s vývojom lacnejších materiálov, vylepšením výrobných procesov a masovou výrobou sa dnes ženy na celom svete môžu tešiť aj z prijateľných cien kabeliek.

Kdeže sa u nás vzalo slovo kabelka?

Možno babička niektorej z vás nepoznala slovo kabelka, ale vreckovku či modlitebnú knižku si vyťahovala z  ridikülu . To je vlastne poslovenčený francúzsky výraz réticule, teda taštička. No a slovo kabelka je zdrobnenina slova kabela, ktoré má staronemecký pôvod v slove Kober, čo znamenalo košík , neskôr taška. Názvy kabela a kabelka, ktoré prešli do slovenčiny, nemajú nič spoločné so žiadnymi káblami, ako sa zrejme mylne domnievajú naši chlapi.

Typy a druhy kabeliek

  • Luxusná kabelka je niekedy neprehliadnuteľný, inokedy zámerne nenápadný skvost, ktorý musí nosiť meno vychýrenej značky a zodpovedajúcu cenu. Značkový originál  sa dá nosiť prakticky všade, pozor ale na to, ktorý typ je určený na akú príležitosť. So svojou milou objemnou vuittonkou v dizajne hogo bag sa radšej neukazujte v divadle. A naopak, do vašej šik prady do ruky sa vám legíny s sprcháč do fitka nezmestia...Veľký pozor na fejky, chanelka kúpená na dovolenke v Bulharsku za pár euro určite nebude pravá a znalcov ňou ohúrite len raz. Posledný raz.   
  • Spoločenská kabelka je presne tá, ktorá sa hodí napríklad aj na audienciu u kráľovnej. A samozrejme všade tam, kde sa vyžaduje dress code najvyššieho levelu. U nás prakticky na akúkoľvek spoločenskú udalosť, kde je predpísaná róba. Milá malá kabelka do ruky sa – okrem tanca – prakticky neodkladá. A nielen preto, že je krásnym doplnkom jej očarujúcej majiteľky, s pomerne vysokou cenou.  
  • Listová kabelka alebo envelope dostala názov podľa svojho charakteristického tvaru, pripomínajúceho listovú obálku. Malá, obdĺžniková kabelka, zvyčajne bez ramienok, sa nosí  v ruke. Zvyčajne zdobená kabelka je určená na špeciálne príležitosti, alebo na večerné nosenie, hodí sa ale aj k bežnému elegantnému looku.  Variantom tejto spoločenskej kabelky s vlastným, charakteristickým tvarom je ďalšia malá kabelka: Box bag, pripomínajúca malú krabičku.
  • Večerná kabelka je rodná sestra spoločenskej kabelky, má podobný tvar aj poslanie. Je to základný doplnok na akúkoľvek večernú príležitosť, ale aj k elegantnému outfitu na denné nosenie. Nosí sa v ruke, alebo na ramene.
  • Minaudiere , teda „kamienková“ kabelka do ruky je prakticky šperk medzi kabelkami. Síce je maličká, ale oslňujúca, pretože je vykladaná, alebo skôr obsypaná  veľkými i malými kryštálmi. Tento trblietavý, neprehliadnuteľný doplnok je určený na top slávnostné príležitosti.
  • Kabelka na denné nosenie je všeobjímajúci názov prakticky akéhokoľvek typu väčšej kabelky, kam sa zmestia všetky malé i väčšie drobnosti, ktoré žena potrebuje počas dňa. Ideálna do práce, do mesta, na kávu, pracovný obed, alebo na pokec ku kamarátke.  
  • Bowling bag je kabelka špecifického tvaru, do ktorej by sa hravo zmestila bowlingová guľa. Dnes sa vyrábajú „menej športové“, luxusnejšie varianty na bežné nosenie do práce, do mesta, či za biznisom.  
  • Crossbody kabelka vám doslova uvoľní obe ruky. Jej kúzlo sa skrýva v spôsobe nosenia:  crossbody , teda krížom z ramena cez telo. Má zvyčajne menšiu až strednú veľkosť a dlhší remienok . Pre svoju mimoriadnu praktickosť a ležérnosť je ideálna na bežné nosenie.

 

  • Messenger bag je pôvodne poštárska brašna. Táto väčšia hranatá taška sa podobá aj taške na notebook. Má remienkové zapínanie a  dlhý nastaviteľný ramenný remeň, dá sa v pohode nosiť aj crossbody. Aj keď je to najmä mužská záležitosť, mnohé praktické baby na ňu nedajú dopustiť.
  • Hobo bags, „tulácke kabely“  sú objemné kabelky na plece s nespevneným a nečleneným vnútrom. Neznámy autor sa určite inšpiroval tým, čo nosili na ramenách tuláci. Drobnosti ako rúž či kľúče v tomto type jednoduchej kabelky budeme síce hľadať trošku dlhšie...Obrovskou výhodou je ale neforemný tvar, ktorý dovolí do kabelky strčiť takmer hocičo.
  • Bucket bag je variant hogo dizajnu, teda bez vnútorného členenia, ale zvyčajne so spevneným dnom. Tvarovo pripomína vedro, vrchné zapínanie nahrádza sťahovacia šnúrka alebo pásik kože. Ideálna kabelka na neformálne nosenie, do ktorej sa vôjde všetko, čo treba.
  • Weekend bag vyzerá ako potomok koženej cestovnej tašky z 19. storočia a kufríka anglického vidieckeho lekára. Do ruky aj s popruhom na rameno ideálna spoločníčka na zbalenie vecí na víkendovú žúrku, ale aj na cestovanie, či dovolenku. Praktická, štýlová, objemná, vydrží aj vrtochy počasia, či vrtochy svojej majiteľky.
  • Saddle bag je stredne veľká kožená kabelka, ktorú  zrejme používala aj Calamity Jane. Má špecifický tvar, ktorý jej dal aj meno: tvar sedla, alebo aj sedlovej brašny. Ručne prešívaná, vybíjaná, so strapcami, aj bez. Ideálna pre country žienky.     
  • Backpack je v podstate kríženec kabelky a batohu a dnes už nepatrí iba do street štýlu. Kožené, trblietavé, textilné s potlačou či plátenné...hodia sa aj do školy, do práce, do mesta. Na ples určite nie, aj keď už aj také výstrelky boli zaznamenané...
  • Satchel bag je zase kríženec kabelky a klasickej koženej aktovky, po ktorej dostal meno. Má remienkové zapínanie, široké rovné dno, hranatý tvar a nosí sa cez rameno. Okrem nadčasovosti sú výhodou aj rozmery a „kompatibilnosť“ s prakticky akýmkoľvek ležérnym, klasickým, či nedbalo elegantným štýlom outfitu.  
  • Shopper bag je veľká kabela vymyslená na nákupy, zvyčajne bez vrchného zapínania. Dve ramienka do ruky,  alebo remeň na plece a poďho šopingovať! Aj tento megaúčelný typ kabelky môžete mať v top značkovej, ale aj športovej, etno či inej verzii.
  • Tote bag je presne typ kabely, ktorú by si vzala vaša teta z Kaľamenovej na nákup do miestneho konzumu. Síce bez uzatvárania, ale doslova na všetko, čo sa do inej kabelky nezmestí. Je to prakticky moderná náhrada igelitky, ide ale prakticky o cover klasickej plátennej nákupnej tašky do ruky, ktorá sa dá zavesiť aj na plece. Tieto štýlové eko trendovky sa vyrábajú okrem plátna aj z kože a podobných odolných materiálov, s potlačou aj bez, podľa ľubovôle a fantázie dizajnéra. Viete, ako môžeme preložiť anglický názov tejto kabely? „Tote“ doslova a neprenesene znamená vláčiť, priniesť zásoby...
  • Duffel bag   je to veľké textilné „lodné vrece“ s ramenným popruhom, alebo dvoma a  s kruhovým dnom alebo bokmi, do ktorého sa dajú nahádzať všetky veci do posilky. Pôvodne to bola batožina námorníkov. Patrí samozrejme do sortimentu výrobcov športových potrieb, v dnešných  časoch je to ale aj povinná výbava každej žienky do voza i do fitka.  
  • Gymsack , teda „telocvičňové vrecko“  je v podstate reinkarnácia klasického vrecka na prezuvky. Áno, presne takého,  v ktorom povinne nosili prezuvky do školy Husákove deti v časoch zúriaceho socializmu. Mimoriadne praktické ultraľahké nepremokavé nylonové vrecko so sťahovacou šnúrkou sa dá nosiť v ruke, na jednom či oboch ramenách. Športové žienky ho nenosia len do fitka na jogu, či k vode, ale aj bežne počas  dňa. Zmestí sa totiž do neho pomerne dosť.

Drobnosti a bizarnosti na záver

Dizajnéri kabeliek prichádzajú priebežne aj s mierne, či totálne uletenými nápadmi. Nie však v oblasti materiálov a ich kombinácií – tam je už dnes prakticky možné čokoľvek. Občas dostanú nápad, ktorý sa stane trendom, alebo aj nie a upadne do zabudnutia. Posúďte sami...

  1. Wristlet je v preklade remienok na zápästie. Je to ale aj mini kabelka, ktorá sa nosí na remienku na zápästí. Nie je to totálny úlet, ale praktická drobnosť napríklad na párty, do ktorej sa zmestia životu nevyhnutné drobnosti: kreditka, mobil, doklady...
  2. Half Moon bag je malá milá kabelka v tvare mesačného poloblúčika.
  3. Fold over clutch , voľne preložené „sklápačka“  je taká zvláštna trendovka. Obdĺžniková alebo štvorcová menšia kabelka na zips, ktorá sa dá preložiť na polovicu.
  4. Swagger bag je pyšnejšia sestra „sklápačky“: je tiež tenká až takmer plochá. Nedá sa síce preložiť na polovicu, ale má vyvýšené okraje, ktoré skrývajú zipsové zapínanie. Prečo, zrejme tuší len autor tohto nápadu.
  5. Muff bag je subjektívne víťaz kategórie bizar medzi kabelkami. Je to kabelka inšpirovaná rukávnikmi z kožušiny, používanými v Škandinávii alebo Rusku. Teda tam, kde mrzne až treští. Je to  chlpatá kožušinová kabelka, určite však nie určená pre ochrankyne prírody. Okrem všetkých „kabelkoidných“ funkcií zrejme aj hreje. Keď už ju musíte mať, jednoznačne neodporúčame nosiť na demonštrácie stúpencov Greenpeace.

Milé dámy, baby, divčence, dúfam a verím, že ste si prečítali aj niečo, čo ste doteraz nevedeli. Že môj určite nie dokonalý a komplexný prehľad vám otvoril zopár nepoznaných komnát čarovného sveta kabeliek. A možno vám pomôže  zorientovať sa pri výbere. Nemusíme samozrejme poznať všetky druhy a typy kabeliek , je ale dobre o nich niečo vedieť. Konečný výber je vždy osobný, individuálny, pretože každá z nás je predsa jedinečná!