Čo nezabudnúť zbaliť na dovolenku

Milé dievčence, cestovateľky, nuž v prvom rade treba zbaliť chlapa, ak sa teda nechystáte nejakého domorodca zbaliť priamo na pláži... Ak máte toto poriešené, svojmu chlapovi nemusíte baliť nič. Ak má za sebou vojnu, vie aj o tretej ráno vyskočiť z postele a stáť do dvoch minút nastúpený a komplet zbalený v plnej poľnej. Ak je z mladšej edície a ani nevie, že nejaká povinná vojenská služba existovala, tiež neriešte. Tie dve triká, telefón, plavky, kreditku, pas, bermudy a slnečné okuliare si zbalí cestou do auta. Nazáviďme, lebo vieme, že my to máme, baby, podstatne ťažšie. Ja viem, že cestovateľky-harcovníčky to majú všetko zabehnuté, ale predsa len, pre istotu. Veď opakovanie je najlepšia matka, pretože je matkou našej múdrosti...

Treba si teda trošku polámať hlavičky, že kde, do čoho, čo vlastne všetko a ako pomestíme tak, aby sme nič nezabudli.

Balenie je o odpovediach na základné otázky

Najprv sa treba rozhodnúť, či ideme na pláž, stopom do Mongolska, na dvojtýždňový trek cez transylvánske alpy, alebo na okružnú plavbu po stredomorských prístavoch. Tomu, kam vlastne a na ako dlho ideme dovolenkovať, prispôsobíme typ batožiny, jej veľkosť a aj jej obsah . Ale aj tomu, akou dopravou sa do vysnívanej destinácie mienime dopraviť. Limity sú objemové aj hmotnostné, do Hummera napraceme v pohode aj bagáž desaťčlennej rodiny, do lietadla ale vonkoncom nie.  

Ani zbytočne veľa, ani žalostne málo

Znalkyne histórie určite vedia, že Kelti sa zvyčajne pobrali do boja nahí, len so svojou zbrojou a opásaní zlatými reťazami. Okrem psychologického efektu na nepriateľa to malo aj veľmi praktický zmysel. Mali naozaj len to nevyhnutné, čo potrebujú. Pretože za zlato sa v ich časoch dalo kúpiť čokoľvek, dokonca aj sloboda, ak padli do zajatia. Samozrejme od vás nechcem, aby ste sa vybrali na dovču po keltsky, teda naostro, nahé, len so šperkami a nejakou tou menšou, šikovnou a praktickou zbraňou. Mali by ste totiž okrem krásy a šarmu na sebe a so sebou asi žalostne málo. Inak na to treba ísť, ale pozor na druhý extrém, aby ste si nenabalili zbytočne a príliš veľa. Zlatá stredná cesta je v prípade balenia na dovolenku tá pravá cesta.  

Batožina do voza i do koča

Ideálne je mať doma sadu batožiny na rôzne príležitosti. A podľa toho, kam vlastne ideme, podľa dĺžky pobytu, spôsobu dopravy sa začať rozhodovať o množstve, hmotnosti a obsahu batožiny. Sada cestovných kufrov v troch veľkostiach nám dokáže balenie zásadne zjednodušiť. Ak letíme na týždeň na Bahamy, postačí kufor strednej veľkosti a doň všetky tie „must have“ šatičky a vecičky. A k ruke menšiu príručnú batožinu . Ak sa chystáte teréniakom do hôr do zrubu k romantickému jazeru, tak šup pobaliť do najväčšieho kufra a nezabudnúť vziať aj nejaký plecniak. Pre istotu, keď vás prestane baviť kúpanie v jazere pri západe slnka a zatúžite vyraziť na najbližší kopec. Aj na ten dvojtýždňový trek sa vieme efektívne zbaliť do primerane veľkého, ale ľahkého, samozrejme nepremokavého a ideálne anatomicky tvarovaného ruksaku. Na stopovanie po cestách v Južnom Tirolsku sa nezbalíme do trendového city plecniačika, ale do adekvátneho batohu. 

Set cestovných kufrov

Čo najčastejšie zabúdame zbaliť?

Zvyčajne sú to práve tie užitočné vecičky, ktoré najviac potrebujeme. Niektoré z nich sú nepostrádateľné, niektoré sa našťastie dajú kúpiť priamo na mieste dovolenky.
Podľa štatistík cestoviek a poisťovní si dovolenkujúci, baby aj chlapi  z rôznych krajín najčastejšie zabúdajú zbaliť prakticky rovnaké veci: lieky na predpis, ktoré sa nedajú kúpiť v lekárni, leukoplast na otlaky, kópie cestovných a iných dokladov, nabíjačky na mobily a elektroniku, teplé oblečenie aj k moru, knihy a časopisy v rodnom jazyku, pršiplášť, ponožky, slnečné okuliare, pokrývky hlavy. A áno, aj na poistenie často zabúdame. A nesmieme zabudnúť ani na trpezlivosť a pevné nervy, pretože toto naozaj nikde nekúpite...Veru ani za to keltské zlato, ak si ho teda tiež nezabudnete opásať okolo bokov.

Čo baliť naozaj nemusíme

 

Milé moje travelerky, uteráky a osušky na dovču k moru naozaj zbytočne zaberajú miesto v kufri. Sú totiž už bežnou výbavou nielen exkluzívnych rezortov. A ani tie paštéty a konzervy už fakt nemusíme vláčiť, veru už ani do Rumunska... a nemusíme brať ani dva kozmetické kufre, stačí malý kufrík s obľúbenými krémikmi a ďalšími kozmetickými drobnosťami. Myslime aj na to, že letecká doprava má špeciálne pravidlá na prepravu tekutín, do ktorých patrí aj kozmetika, vrátane zubnej pasty. Základné pravidlo na palubách lietadiel na celom svete je jednoduché: maximálne 100 ml na každú nádobu, tubu či téglik na krémik. A pekne všetko zabalené v priehľadnom plastovom obale. Je to kruté, viem, ale  treba vážne zvážiť, koľko a akej kozmetiky naozaj potrebujeme. Chlapi to majú podstatne jednoduchšie, zoberú si svoj obľúbený sprej a žuvačky. Kefku, zubnú pastu a krém na opaľovanie si kúpia až na mieste.    

Nezabudnite na plážovú tašku, nafukovačku a plavky

Namiesto osušiek a uterákov si radšej zbaľte tašku, v ktorej budete nosiť všetko, čo potrebujete mať poruke na pláži. Teda plážovú tašku, najlepšie takú, ktorá je trendová a šik na tohtoročnú dovolenkovú sezónu. Na pláži oslníte napríklad plážovkou s pestrými, farebnými ovocnými motívmi. Červený melón, kiwi, citrón, čerešne...čím pestrejšie, tým lepšie. Materiál ideálne nepremokavý, alebo rýchloschnúci. No a s nafukovačkami je to tento rok tiež do ovocna, bronz môžete chytať napríklad na nafúknutom plátku kiwi. Ale aj do sladkastého farebna, čľapkať sa v mori, jazere či hotelovom bazéne môžete aj na nafukovačke v dizajne farebnej lízanky, ružovej zmrzliny či pestrého cupcake koláčika. Vyšantiť sa teda môžete pestro a štýlovo. Ak nevyznávate nuda štýl, nezabudnite na plavky. Tohtoročné trendy sú napríklad retro v štýle 80. rokov, teda vysoko vykrojené boky zdôrazňujúce naše krivky a vršok so širšími ramienkami. A k tomu pestré farby, kvietkové a predstavte si, opäť aj zvieracie vzory. Veru iná divočina, v tigrovaných plavkách, s farebnou ovocnou plážovkou a na zmrzlinovej nafukovačke.  

Štýlová nafukovačka

Užitočné rady na nezaplatenie

Vytvorte si zoznam všetkého, čo potrebujete. Takto postupujú aj profesionálni expediční traveleri a ak do toho zapojíte svojich chlapov, pôjde to ako po masle. Pretože vieme, že oni ani nákup nedajú bez zoznamu. Ak sa chystáte do krajiny, kde ste ešte neboli, informujte sa na počasie a klímu v cieľovej destinácii. Podľa toho vyberajte outfit. Vždy a kamkoľvek si treba zbaliť praktické oblečenie, ktoré sa ľahko kombinuje , ideálne z nekrčivých materiálov, ktoré rýchlo schnú. Nezabudnite na pohodlnú obuv na pláž, aj do dažďa a na výlety. Všetky lieky, ktoré užívate pravidelne a máte ich na predpis, musíte mať nevyhnutne so sebou v príručnej batožine . Pre istotu pribaľte aj lieky na nečakané, ale pomerne bežné dovolenkové problémy. Teda ťažkosti s trávením, bolesť, zvýšená teplota a aj otlaky z dlhších poznávacích prechádzok. Pribaľte aj krabičku vodeodolných náplastí. Kúpa týchto užitočných zdravotníckych drobností vás v niektorých krajinách môže stáť prekvapivo veľa. Informujte sa, či sa vám v cieľovej destinácii oplatí platiť v hotovosti, alebo kartou a podľa toho sa zariaďte. Nesmiete zabudnúť na všetky doklady, nielen cestovné, ktoré na ceste a dovolenke budete potrebovať a spravte  si z nich pre istotu kópie. Nezabudnite, že aj medzinárodná kartička poistenca je nevyhnutným dokladom. Kreditky, hotovosť a doklady noste pri sebe, ale oddelene, minimálne na dvoch rôznych miestach. Cestovné poistenie sa vždy oplatí viac, ako platiť v hotovosti náklady na ošetrenie v zahraničí. Ak je vaša cieľovka mimo únie, zvážte poistenie s vyšším krytím liečebných nákladov. Kvalitné slnečné okuliare a pokrývky hlavy sú bežnou výbavou každej cestovateľky, nech už máme cieľovku kdekoľvek. Pršiplášť je podstatne praktickejší na cesty, ako dáždnik. A ak si zbalíte nie ten z gumy vo farbe žabieho slizu, ale nejaký šik trendový, zažiarite aj v daždi. Ak sa okrem mobilu nezaobídete bez kamery, zrkadlovky a inej elektroniky, nezabudnite na baterky a nabíjačky. Ak nepôjdete stopom, alebo po vlastnej osi, batožinu označte zreteľným štítkom s menom a adresou.

No a najmä nezabudnite na to, že na dovolenku ideme dobíjať baterky a nie dolovať energiu zo záložných zdrojov. Takže pohoda, maňana, žiadny stres a panika . Nalaďte sa do kľudového režimu, poriadne zbaľte a hlavne užívajte.