Ako vybrať ruksak pre ženu, priateľku, či kamarátku

Áno, dnes budem písať do duše našim chlapom. Spolu zistíme, že vôbec nie je ľahké vybrať napríklad pre frajerku trendy batoh. Alebo praktický, ale štýlový batoh na spoločný trek do hôr. Či taký špeciálny mamičkovský. Aj pre večne ulietané manželky manažérky sa nájde pár trendových kúskov. Poďme teda na to a verím, že si dáte poradiť.

Základné pravidlo č. 1

Žena si aj tak väčšinou musí vybrať sama. Ozajstní chlapi, majstri partnerskej komunikácie vedia, že môžu len radiť, prípadne platiť. V každom prípade ale treba radiť informovane a nie štýlom: však bež a kúp si, čo chceš. Máme totiž zásadný problém: aj by sme vedeli, čo chceme, ale pri tej obrovskej, širokospektrálnej ponuke je vyberať veľmi ťažké.    

Druhé základné pravidlo...

Aj ruksak je len doplnok. Vítaný doplnok toho, čo máme na sebe a najmä doplnok nás samých, našej osobnosti a charizmy. Na hocijaký spôsob od výmyslu sveta, stačí si naozaj vybrať ten, ktorý sa nám hodí do nášho jedinečného štýlu. Ako doplnok našej neopakovateľnej osobnosti. Pretože ako napísal básnik o nás, ženách: všetky sú rovnaké a predsa každá iná...
Ak sa, chlapi, budete držať týchto pravidiel, dobre pochodíte. Keďže muži vraj uvažujú aj systematicky, poďme na prehľadné batohové rozdelenie.

Batohy na túry

Ak na turistiku, tak isto nie trendy city kúsok, ale kvalitne spracovaný outdoorový ruksak . Objem treba prispôsobiť tomu, čo na cestu potrebujete. Je rozdiel baliť na trojdňovú hrebeňovku v Karpatoch, alebo na výhľadovú hodinovku na Martinky. Takže primeraná veľkosť, kvalitný materiál a koncepcia šetrná k chrbtici. Aktuálne sú už k dispozícii aj batohy prispôsobené ženským telám, s kratšou a užšou vystuženou chrbtovou časťou. Samozrejmosťou sú nastaviteľné popruhy, môžeme nájsť aj kúsky s anatomicky prispôsobiteľnými ramennými a stabilizačnými popruhami. Prioritou musí byť pohodlné nosenie aj na dlhšie vzdialenosti. Batohy na turistiku alebo hory sú presne rozdelené do kategórií. Naštudujte ich a výber farby nechajte na vašej polovičke.

dámsky batoh

Turistický plecniak s objemom 40 – 60 litrov sa hodí sa na dlhšie výlety. Do jednej alebo dvoch komôr zmestí vaša turistka všetko potrebné aj na viacdňové treky. Materiál je odolný, nepremokavý, konštrukcia pevná, s primeraným rozložením hmotnosti nákladu. Bočné kapsy, nastaviteľné popruhy, bedrové aj hrudné pásy by mali byť samozrejmosťou.

Expedičný ruksa k ocení vaša žienka na dlhšej a náročnejšej expedícii. Väčší a odolnejší brat turistického má objem 60-90 litrov. Pevnejšia konštrukcia vydrží vyššiu záťaž. Má viac postranných vreciek, dajú sa k nemu pripojiť aj ďalšie postranné kapsy.  

Lezecký batoh je ideálny pre baby, ktoré si vedia rady aj so strmými bralami a výškami. Je ľahký, menší, s objemom 30-50 litrov. Je určený na pohyb v extrémne náročnom teréne. Má aj vonkajšie popruhy na upínanie materiálu a vybavenia. Mimoriadne praktický je bočný prístup dovnútra batohu.  

Cyklistický plecniak je pre dievčence, ktoré radi šliapu do pedálov. Je ultraľahký, užší, má „aerodynamický“ tvar a objem okolo 10 litrov. Má špeciálne upínacie bedrové a hrudné pásy a ergonomickú chrbtovú konštrukciu. Okrem cyklistiky je ideálny aj na rekreačný beh či športový trekking. Ultramoderné športové plecniaky majú aj protektory, ktoré dokážu absorbovať náraz v prípade pádu. Vedia sa aj flexibilne prispôsobiť konkrétnemu chrbtu.

Trendy batohy

Mimoriadne praktická vychytávka do práce, na nákupy, alebo na pár drobností na free dámsku jazdu. Šetria naše chrbtice lepšie, ako kabely, máme voľné ruky a keď ich vieme zladiť s naším outfitom, zažiarime. Trendy farieb a materiálov sa menia s pomerne hustou frekvenciou, letí prakticky čokoľvek. Raz neutrálne, zemité farby, o pár mesiacov intenzívne, či pastelové, dúhové. Kožené ruksaky stále bodujú a sú dlhodobým trendom. Môžeme ulietať aj na prírodných materiáloch, bavlnené či ľanové plátenká tiež dokážu potešiť oko. Na trhu je obrovský výber farieb, materiálov, veľkostí a aj tvarov.    

Mestský ruksak má objem 15-30 litrov. Väčšinou nemá konštrukciu, nie je určený na dlhšie nosenie ťažších nákladov. Pár drobností do mesta, alebo aj na kratší výlet  sa doň ale pohodlne vojde.

Školský batoh je mestský batoh s mierne spevnenou, ideálne ergonomickou  konštrukciou. Moderná a aj módna alternatíva školskej tašky, mimoriadne obľúbená teenagermi a teenagerkami.  

Fashion batohy sú konštrukčne a tvarovo typicky mestské, dizajnovo a materiálovo ale také, ako majú módne doplnky byť. Teda nápadité, rôznorodé, očarujúce, štýlové. A hlavne praktické, často praktickejšie ako akákoľvek kabelka. Samozrejme pohodlnejšie na nosenie, šetrnejšie k našim chrbátikom a chrbticiam. Chlapi, tento módny doplnok je už dávno nielen trendom, ale povinnou a bežnou súčasťou garderóby každej ženy.

Ruksak pre mamičky je vymyslený tak,  aby sa doň vošlo všetko, čo potrebuje bábätko a aj jeho maminka. Sortiment plecniakov  pre mamičky a ich detičky je veľmi pestrý. Sú to všetko praktické kúsky, väčšie či menšie, odolné, šikovné, pohodlne nositeľné. Vo všetkých možných a nemožných dizajnoch, materiálových či farebných variantoch.  

Backpack je kríženec kabelky a ruksaku. Dá sa nosiť klasicky na chrbte ako plecniak, má ale aj dva kabelkové popruhy na rameno, alebo do ruky. Typický hybridný predstaviteľ street štýlu. Do práce, do mesta, či len tak von. Kožené, trblietavé, textilné s potlačou či plátenné.

Duffel bag je jeden z predchodcov batohu. Pôvodne námornícka, neskôr aj vojenská batožina s popruhom, ale aj dvoma na pohodlné nosenie na chrbte. Také veľké textilné „lodné vrece“ s  kruhovým dnom alebo bokmi. Vieme doň nahádzať všetky veci do posilky. Patrí do sortimentu športovej batožiny, dnes je to ale aj povinná výbava každej žienky do voza i do fitka.  

Milí chlapi, páni, muži naši zlatí. Vidím to reálne tak, že keď naštudujete základné rozdelenie ruksakov, batohov a batôžkov, budete vedieť svojim polovičkám poradiť. Som si istá, že správne. Pripravte sa však na to, že pôjdete kúpiť jeden batôžtek a vrátite sa domov s minimálne troma až desiatimi...Tak to má predsa pri nakupovaní byť!