Čo sa nám najčastejšie vylieva v kabelkách?

Viete si predstaviť aspoň jeden deň bez kabelky? Asi len veľmi ťažko. Akoby nám prirástli k telu. Nosíme ich všade a nosíme v nich všetko. Od peňaženky, kľúčov, mobilného telefónu, cez kozmetické taštičky až po chutnú desiatu. Práve jedlo a pitie dokáže vo vnútri kabelky narobiť poriadnu šarapatu.

Tak schválne, ktorá z vás v zhone zabudla poriadne zavrieť fľašu s džúsom alebo rozpučila v kabelke jogurt? My ženy máme s týmito nehodami nespočetné skúsenosti, stávajú sa nám takmer so železnou pravidelnosťou. O to viac, nás to bolí, keď ide o značkovú kabelku. Možno by ste sa čudovali, ale na odstránenie niektorých škvŕn postačia aj suroviny, ktoré bežne nájdete v domácnosti. A tak si môžete ušetriť niekoľko eur za chemické odstraňovače a čističe.

Rozliate mlieko

Mamičky na materskej zrejme najlepšie poznajú ten pocit, keď sa im v kabelke rozleje mlieko pre dieťa. Nejde tu ani tak o ten fľak, ale o neznesiteľný zápach, ktorý mnohokrát aj po dôkladnom vyčistení stále cítiť. A to teda rozhodne žiadnu majiteľku značkovej kabelky nepoteší. V tomto prípade je dôležité konať rýchlo. Rozliate mlieko odsať papierovou vreckovkou, následne vyčistiť s navlhčenou handričkou s kvapkou saponátu. Zápach z mlieka je intenzívny a veľmi ťažko odstrániteľný, avšak je možné si zakúpiť tzv. odstraňovače zápachu, ktoré zápach neutralizujú. Rovnaký postup vyskúšajte aj v prípade, ak sa vám v kabelke rozpučí jogurt.

Škvrny od džúsu a iných sladených nápojov

Ďalšou častou nehodou, ktorá sa postará o poriadnu „mapu“ v kabelke, je rozliaty džús alebo čaj či cola. Značková kabelka je tak „ozdobená“ nielen obrovským fľakom, ale je aj lepkavá. Pomôcť by vám mala citrónová šťava alebo handrička jemne namočená vo vlažnej saponátovej vode, prípadne vo vode s pracím práškom. Kabelku nezabudnite nechať voľne preschnúť.

Keď sa v kabelke rozleje parfém...

Značková kabelka, v ktorej sa rozleje parfém, má aspoň jednu výhodu – bude vám voňať. Škvrnu, ktorá tam ostane vyčistíte handričkou s malým množstvom teplého glycerínu a následne s trochou mydlovej vody.

A čo tak rozliata káva v kabelke?

Škaredý hnedý fľak od rozliatej kávy v značkovej kabelke vyčistíte pomocou citrónovej šťavy. Škvrnu týmto prírodným čistiacim prostriedkom pokvapkajte a nechajte pôsobiť. Následne pretrite jemne navlhčenou handričkou v mydlovej vode a nechajte vyschnúť. Pomôcť by vám mala aj jedlá sóda bikarbóna, ktorú zmiešate s vodou na hustejšiu kašičku. Tú nechajte pôsobiť a potom ju rovnakým spôsobom odstráňte. Značková kabelka by mala byť ako nová.

Pri každej takejto nehode vo vašej kabelke, myslite na to, že čistenie netreba odkladať. Čím dlhšie škvrna pôsobí na látkové vnútro kabelky, tým horšie ju dokážete odstrániť. Pri čistení značkovej kabelky vždy dávajte pozor, aby ste si ju nepoškodili. Niektoré škvrny treba radšej nechať na odborníkov.