Do batôžka si nalož...ale do akého?

 

Dámy, baby, dievčence, dnes trošku poklábosím o batôžkoch, batohoch, ruksakoch, plecniakoch...Nemôžeme byť predsa vždy za dámu v róbe, lodičkách a so značkovou minaudiere či envelope kabelôčkou v dlani... Musíme byť mnohokrát aj rýchlonohé, presúvať sa akčne, ale štýlovo v city, street či mestskom looku. Pomerne veľa nás často behá po svete tak, že ruky voľné a na chrbte si nenosíme len ten svoj kríž, ale aj všetko, čo potrebujeme...vo svojom batôžku.

Kto ruksak  vymyslel, kedy a kde?

Vieme, že história predchodkýň kabeliek siaha až do starého Egypta. História plecniakov, batohov, ruksakov je ale podstatne mladšia. Budete sa diviť, ale je to len okolo 100 rokov. Jedna echtovná nemecká firma, ktorá zásobovala bavorskú poštu poštárskymi brašnami a vrecami na listy a zásielky, vyrábala aj potreby pre armádu. Vrátane vojenských stanov, vakov a batohov. Po prvej svetovej vojne sa firma rozhodla rozšíriť sortiment. Diera na trhu bola v rozvíjajúcich sa horských športoch ale aj v expedičnej oblasti. Popri stanoch, celtách a iných potrebách pre vysokohorských turistov, horolezcov a iných dobrodruhov vymysleli Bavori aj prvý ruksak. V roku 1928 sa na Pamír vybrala prvá horolezecká výprava kompletne vybavená aj odolnými ruksakmi. V roku 1934 vznikol ruksak Tauern, ktorý bol praotcom všetkých horolezeckých batohov. S rozvojom športov a fitness životného štýlu sa postupne v 60. a najmä 80. rokoch minulého storočia začali batohy a ruksaky dostávať aj do sveta módy. Dnes sú už jeho bežnou súčasťou. Mimochodom firma, ktorá vynašla ruksak, funguje dodnes a okrem špeciálnych  športových a horolezeckých batohov má aj také špeciálne tvarované na naše ženské, jemnejšie chrbátiky. Ale aj edíciu šik city batohov s batôžkov v žiarivých farbách.   

Prečo batoh, ruksak, plecniak a nie napríklad náplecník alebo chrbtiak?

Nuž preto, že slovenčina je celkom roztopašná. Veľa slov preberá z iných jazykov, a veľa nových slov nám aj dáva, keď sa jej zachce. Musíme sa teda zmieriť s tým, že náš obľúbený batoh sa nevolá ruksak, ale plecniak. A predstavte si, že chlapi z jazykovedného ústavu naozaj vymysleli aj názov „chrbtiak“! Akosi sa im ale neujal...

Takže to vrece, alebo vak s dvoma popruhmi na nosenie na chrbte nie je ruksak. Toto nespisovné, hovorové pomenovanie je prebraté z nemčiny. Nemci pri vymýšľaní názvu spojili dve slová: „ruck“ - trhnutie a „sack“ - vrece. Nie trhacie vrece, ale  vrece uzatvárateľné zhora „trhnutím“ za zdrhovaciu šnúru.  

Slovo batoh, ktoré síce znie rýdzo slovensky, pochádza z maďarského „batyu“, čo je batoh. Ale vo význame obrusu alebo plachty, do ktorej sa zabalilo napríklad seno. Inak sa to volalo v časoch našich prastarých materí „noša“. Alebo Janko v rozprávočke keď išiel do sveta si niesol buchty v batôžku. Nie ale na chrbte, ale na palici. No a podľa slovníka slovenského jazyka je ten jediný správny, spisovný, neslangový, nehovorový názov pre väčší plátenný vak s popruhmi na nosenie na chrbte: plecniak.

Základné rozdelenie batohov

Po jazykovednom a pojmologickom okienku si naše plecniaky trošku potriedime.  Na základné kategórie podľa toho, komu sú určené.

Turistický batoh

má objem 40 – 60 litrov a hodí sa na dlhšie výlety. Má zvyčajne jedno až dvojkomorovú konštrukciu a malo by sa doň vojsť všetko potrebné aj na viacdňové treky. Materiál by mal byť odolný a nepremokavý, konštrukcia pevná, s primeraným rozložením hmotnosti nákladu. Mal by mať aj bočné kapsy, nastaviteľné popruhy a bedrové aj hrudné pásy.

Expedičný plecniak

je väčší a odolnejší brat turistického, s objemom 60-90 litrov. Pevnejšia konštrukcia by mala vydržať vyššiu záťaž. Má naviac viacero postranných vreciek, dajú sa k nemu pripojiť aj ďalšie postranné kapsy.  

Lezecký batoh

je zase ľahší brat expedičného, s objemom 30-50 litrov. Mal by spĺňať kritériá pohybu v najnáročnejšom teréne. Používajú ho vysokohorskí turisti, horolezci, ale napríklad aj skialpinisti a aj horskí záchranári. Má aj vonkajšie popruhy na upínanie materiálu a vybavenia. Mimoriadne praktický je bočný prístup dovnútra.  

Cyklistický ruksak

je príkladom špeciálneho, športového. Je ultraľahký, užší, má „aerodynamický“ tvar a objem okolo 10 litrov. Má špeciálne upínacie bedrové a hrudné pásy a ergonomickú chrbtovú konštrukciu. Ultramoderné športové plecniaky sa vedia flexibilne prispôsobiť konkrétnemu chrbtu. Niektoré majú aj protektory, ktoré dokážu absorbovať náraz v prípade pádu. A aj rezervoáre, hádajte, dievčence, na čo.

Mestský batoh

je ten správny na nosenie do mesta. Má objem 15-30 litrov. Väčšinou nemá konštrukciu, nie je určený na dlhšie nosenie ťažších nákladov. Pár drobností do mesta, alebo aj na kratší výlet  sa doň ale pohodlne vojde.

Školský ruksak

je mestský batoh s mierne spevnenou, ideálne ergonomickou konštrukciou. Je mimoriadne obľúbený medzi teenagermi ako moderná a aj módna alternatíva školskej tašky, aktovky.

Batôžky pre ženušky

Do rodiny mestských plecniakov patria aj tie naše, dievčence. Tu sú.

Fashion ruksaky

sú konštrukčne a tvarovo typicky mestské, dizajnovo a materiálovo sú ale také, ako majú módne doplnky byť. Teda rôznorodé, nápadité, očarujúce, štýlové...ale vždy v prvom rade praktické, často praktickejšie ako akákoľvek kabelka. Okrem toho aj pohodlnejšie na nosenie a v neposlednom rade aj šetrnejšie k našim chrbátikom a chrbticiam. Nuž a tento módny doplnok už dávno nie je trendom, ale povinnou a bežnou súčasťou garderóby.

Ruksaky pre mamičky

je vymyslený na to, aby sa do neho zmestilo všetko, čo potrebuje bábätko a aj jeho maminka. Ak ste teda mamička, ale žienka športovejšia, dávate prednosť batôžkom pred kabelami, môžete samozrejme tiež mať, čo treba. A do batôžka naložiť nielen všetko potrebné pre bábätko, ale aj pre seba. Sortiment ruksakov, vyrobený špeciálne pre mamičky a ich detičky je veľmi pestrý. A opäť sú to praktické kúsky, väčšie či menšie, odolné, šikovné, pohodlne nositeľné. Vo všetkých možných a nemožných dizajnoch, materiálových či farebných variantoch.  

Backpack

je v podstate kríženec kabelky a batohu. Dá sa teda nosiť klasicky na chrbte ako plecniak, má ale aj dva kabelkové popruhy na rameno, alebo do ruky. Typický hybridný predstaviteľ street štýlu. Kožené, trblietavé, textilné s potlačou či plátenné. Do práce, do mesta, či len tak von....

Duffel bag

je prakticky jeden z predchodcov plecniaka. Je to pôvodne námornícka, neskôr aj vojenská batožina s popruhom, ale  aj dvoma na pohodlné nosenie na chrbte. Také veľké textilné „lodné vrece“ s  kruhovým dnom alebo bokmi, do ktorého sa dajú nahádzať všetky veci do posilky. Patrí samozrejme do sortimentu výrobcov športových potrieb, v dnešných  časoch je to ale aj povinná výbava každej žienky do voza i do fitka.  

Ak teda chcete byť sama sebou a nebyť sama, šup na ramienka a chrbátik plecniačik a vyraziť, kam sa srdcu žiada. Napríklad aj prebrať s babami, aký si treba kúpiť ďalší, taký, aký sa vám hodí do pohody aj nepohody. Pretože aj taký ruksak do mesta vie byť predsa šik. Ak ho nosíte ako doplnok práve vy.