Seriál #1: Čo si zbaliť na turistiku

Pre mnohých, ktorí vyhľadávajú pokoj, ticho a aktívnu dovolenku, je horská túra jasnou voľbou. Byť ďaleko od ruchu mesta, na chvíľu spomaliť, robiť niečo pre svoje zdravie a zároveň spoznávať krásnu slovenskú prírodu. Skvelá predstava. Ale na hory vyráža v istom momente každý prvýkrát. Možno ste to práve aj vy a neviete, čo si zbaliť do batoha. V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, čo si nezabudnúť na jeden alebo dva dni turistiky a čo naopak nebrať.

Zapamätajte si dve všeobecné pravidlá

Prvé pravidlo, ktoré všeobecne platí je, vybrať si kvalitný batoh. V našej pestrej ponuke nájdete batohy ako stvorené na turistiku. Mnohé batohy sú navrhnuté v atraktívnej unisex verzií, ktorá sa perfektne hodí mužom i ženám. Batohy sú priestranné, ľahké, majú polstrovanie, vystužené a nastaviteľné popruhy, vďaka čomu bude nosenie pohodlné a bez nepríjemných pocitov tlačenia, zarezávania a ťažoby.
Druhým pravidlom je zbaliť sa efektívne. To znamená nájsť rovnováhu medzi nevyhnutnou výbavou a váhou, ktorá by nemala presahovať cca 25% telesnej hmotnosti. Nechcete predsa, aby vás po chvíľke chodenia bolel chrbát či ramená a váha batoha vás tlačila k zemi.

Toto si určite vo vašom batohu nesmie chýbať

Aby ste zvládli zdolať všetky tie kopce, ktoré na vás čakajú, potrebujete pravidelný prísun energie.  Takže do batoha si určite zbaľte niečo výživné na jedenie a na pitie najlepšie vodu. Či už idete do Tatier alebo len chcete vybehnúť do lesa, vždy majte vo svojom batohu balíček prvej pomoci, ktorý bude obsahovať všetko potrebné na ošetrenie rán.

V lete určite nezabúdajte na opaľovací krém, slnečné okuliare, či repelent. V neposlednom rade myslite aj na počasie. To vysokohorské je nevyspytateľné, a tak si do batohu zbaľte pršiplášť alebo nepremokavú bundu a tričko na prezlečenie. A aby ste sa nestratili, pribaľte si aj mapu. Pre ňu sa miesto v batohu vždy nájde, rovnako ako pre čelovku, telefón, zapaľovač či vreckový nožík.

Zabudnite na zbytočnosti v ruksaku

Dôležité je, vziať si so sebou do ruksaku skutočne len nevyhnutné veci. Teda veci, ktoré počas svojej túry využijete. Zbytočnosti zaberajú miesto v batohu a aj keď máte väčší batoh, neznamená to, že ho musíte napratať na prasknutie. Zbaliť do batoha zbytočne veci do rezervy sa neoplatí a už vôbec sa nebaľte s myšlienkou „keby náhodou“.

Dámy, žiadna kozmetika, žiadne tip-top veci na prezlečenie, aby ste si na vrchole mohli spraviť glamour fotku. Nejdete na módnu prehliadku, idete na turistiku. A páni, aj keď ste možno vášniví fotografi, ale celý fotoateliér si so sebou naozaj brať nemusíte. Vystačíte si aj jedným objektívom, ostatné vám iba zbytočne pridajú na váhe.

Ak sa Vám tento článok páčil, určite si nezabudnite prečítať aj ďalší blog na tému čo si zbaliť na dovolenku alebo čo si zbaliť na festival.