Sú vaše šperky špinavé? Takto jednoducho ich vyčistíte

Šperkovnice žien po celom svete sú plné nielen šperkov z drahých kovov, drahokamov, ale aj chirurgickej ocele a bižutérie. Pre ženu každý jeden šperk predstavuje nevyhnutný módny doplnok a má pre ňu nesmierny význam. Avšak, aby šperky zostali rovnako krásne a žiarivé ako keď ste ich prvýkrát kúpili, musíte sa o ne patrične starať. Poradíme Vám, ako v pohodlí domova môžete dôkladne vyčistiť vaše šperky zo zlata, striebra, chirurgickej ocele a bižutérie.

Čistenie zlatých šperkov

Čistenie šperkov zo zlata je celkom jednoduché, pretože nereaguje až tak na vonkajšie vplyvy, a teda neoxiduje. To však neznamená, že sa do neho nemôže z chuti zahryznúť nečistota. Ak chcete predísť znečisteniu zlatých šperkov, skladujte ich v suchu, najlepšie v krabičke alebo v šperkovnici.

Ak sa rozhodnete pre čistenie šperkov zo zlata, odporúčame Vám zaobstarať si prípravok priamo určený na ich čistenie. Na výber máte z rôznych druhov špeciálnych čistiacich handričiek, vát, pien a krémov. Ak doma máte zlato s matnou povrchovou úpravou, odporúčame Vám použiť tekutý roztok.

Z bežne dostupných prípravkov, ktoré určite máte doma, by Vám malo postačiť obyčajné mydlo alebo iný odmasťovací prostriedok, vata alebo veľmi jemná kefka. Zlaté šperky môžete aj povariť vo vode so saponátom a po chvíli budú zas ako nové. Týmto spôsobom Vám však neodporúčame čistiť zlaté šperky, ktoré majú vsadené rôzne kamienky, perly či polodrahokamy a drahokamy. Tie by sa mohli poškodiť.

Na zlatých šperkoch, najmä na prsteňoch, sa zvyknú objaviť aj modrasté a zelenkavé škvrnky, ktoré sú oveľa zákernejšie ako bežná nečistota. Pomôcť by Vám  mal kyslý roztok, najlepšie kyselina citrónová alebo šťava z citróna.

Viete, čím najlepšie vyčistíte striebro?

Striebro patrí medzi najobľúbenejšie kovy, avšak práve im hrozí to povestné sčernanie. Striebro má v povahe oxidovať. Tento proces urýchľujú aj vonkajšie faktory, ako sú voda, parfémy, krémy, ale aj prirodzené pH pokožky a vzduch. Strieborné šperky by ste mali uchovávať v tme a v suchu.
Pre domáce čistenie strieborných šperkov Vám ponúkame hneď niekoľko osvedčených tipov.

1. Alobal a sóda bikarbóna (kypriaci prášok)

Strieborné šperky položte na alobal, ponorte do hrnca s vodou a posypte sódou bikarbónou alebo kypriacim práškom, nechajte povariť a pôsobiť niekoľko minút. Následne striebro premyte studenou vodou a vysušte.

2. Ocot a saponát

Do misky s vodou pridajte za lyžičku octu a kvapku čistiaceho saponátu. Vložte doň striebro a nechajte pôsobiť cez noc. Ráno ho po vytiahnutí opláchnite v studenej vode a vysušte.

3. Zubná pasta a kefka

Pomocou zubnej kefky a pasty bez mikrogranúl veľmi pomaly a jemne čistite striebro. Po chvíli by sa strieborné šperky mali znovu lesknúť.

4. Popol – trik našich starých mám

Čistenie strieborných šperkov popolom sa traduje už niekoľko generácií. Popol si nasypte na handričku, aby lepšie držal pokojne pridajte pár kvapiek vody a veľmi jemne čistite.

5. Prípravky na čistenie striebra z drogérie

V drogérií bežne dostanete aj špeciálne prípravky, roztoky a handričky napustené roztokom, ktoré sú určený na čistenie striebra. Stačí pár minút a šperky budú nádherné ako prvýkrát.

Aj bižutéria sa dá krásne vyčistiť

Čistenie šperkov z bižutérie je najnáročnejšie. Bižutéria je charakteristická tým, že veľmi ľahko zájde, a preto mnoho žien sa ju nesnaží ani čistiť. Jednoducho ju vyhodia  a keďže je bižutéria cenovo najdostupnejšia, nahradia ju inou. Napriek tomu, že si bižutéria vyžaduje oveľa častejšie čistenie ako iné šperky, nemusíte mať hlavu v smútku.

Pri šperkoch z bižutérie zohráva veľmi dôležitú úlohu najmä prevencia, ktorá Vám celý proces čistenia uľahčí. Bižutériu skladujte osobitne v oddelených krabičkách. Vyhýbajte sa situáciám, kedy by sa bižutéria mohla dostať do kontaktu s vodou a rozhodne si ju pred spaním skladajte.

Na domáce čistenie šperkov z bižutérie Vám postačí saponát, ktorý na polovicu zmiešate s horúcou vodou a nechajte pôsobiť asi hodinku.  Nič nepokazíte ani keď na čistenie šperkov z bižutérie použijete rovnaké prípravky ako na čistenie striebra.

Nenáročná chirurgická oceľ

Ak doma vlastníte, alebo sa chystáte zakúpiť si šperk z chirurgickej ocele, máte vyhraté. Chirurgická oceľ je skutočne nenáročná na údržbu. Ide o veľmi odolnú, ušľachtilú a nehrdzavejúcu oceľ, ktorej výhodou je, že vyhovuje aj alergikom. Šperky z chirurgickej ocele si nevyžadujú takmer žiadnu údržbu a ani špeciálne leštenie. Pokiaľ sa Vám zdá, že predsa len je chirurgická oceľ špinavá, postačí, ak ju opláchnete vo vode s mydlom a necháte vyschnúť.