Ako zachrániť poškodenú kabelku

Stala sa ti krutá nehoda. Tvoja milovaná kabelka je zranená a ty nevieš ako jej pomôcť. Nezúfaj. Poškodenú kabelku ešte stále možno zachrániť. Pomocou pár trikov jej dokážeš vdýchnuť nový život. Záchranná akcia sa môže začať!

Zips nezipsuje

Do dámskej kabelky sa toho zmestí vskutku mnoho. A jediný kto si to vo finále odnesie je vlastne zips. Keď mávaš aj ty ten pocit, že v kabelke odnesieš nákup, knihy aj spaľovací motor, potom ťa už určite niekedy v živote stretol problém s rozchádzajúcim sa zipsom.

Celý problém vzniká v dôsledku oddialenia plieškov bežca zipsu. Obyčajne sa tváriš, že to prišlo len tak zo vzduchu alebo však blbá nekvalitná kabelka, no opotrebovanie vzniká nadmerným ťažným tlakom na zúbky zipsu do strán, čo nakoniec vedie k povoleniu plieškov bežca.

Ešte ju nevyhadzuj. Tento problém sa dá veľmi jednoducho riešiť. Riešenie spočíva v obyčajnom opätovnom stiahnutú plieškov. Ukradni otcovi, prípadne manželovi,  kliešte a zahraj sa po prvý krát v živote na kutila. Najprv jemne pritlač na bežec a otestuj, či zips nezačal fungovať. Ak nie postupne pridávaj tlak a stále testuj, aby si zips nestiahla až príliš. V prípade, že sa ti tak prihodí, vráť sa na začiatok a pevným kuchynským nožom zips opäť roztiahni. Pár sekúnd a tvoja kabelka je znova ako nová! 

Hnedá kožená kabelka

Poškodená koženka

 

Prenasleduje ťa v najhorších nočných morách, vidíš ju za každým rohom a číha ti z chrbtom keď si večer čistíš zuby. Je to ona. Poškodená koženka! Najväčší strašiak krásnych kabeliek. Po poškodení koženky vyzerá kabelka už naozaj hnusne a staro a jediné, čo ti napadá, je pod rúškom noci sa jej zbaviť pri najbližšom kontajneri.

Nádej umiera posledná. A to platí i pri poškodenej koženke. Pravú kožu ošetríš ďaleko ľahšie, no ekokoža je ťažký oriešok. Šanca na záchranu záleží na jej kvalite. Za pokus to ale určite stojí. Koniec koncov čo môžeš stratiť.

Prvým krokom záchrannej akcie je odstránenie zvyškov zoškrabanej koženky. To najlepšie prevedieš drsným papierom alebo pilníkom. Ďalej budeš potrebovať farbu na koženku alebo kožu. Tú kúpiš v každej obuvi. Nezabudni pri tom dbať na správny odtieň. Farbou potom zatrieš poškodené miesta a necháš kabelku uschnúť.

Špinavé alebo roztrhnuté vnútro

Určite sa ti už stalo (a keď nie tak sa stane), že si na dne kabelky nechtiac dopestovala nejaké zaujímavé živé kultúry. Najčastejšie pochádzajú zo zabudnutého jedla alebo nápojov rozliatych v kabelke a ten pohľad ani pach nie je práve rozkvitnutá lúka.

Aj keď sa ti stane táto „nehoda“ so zabudnutým jedlom ešte nie je nič stratené. Textilné vnútro kabelky celé vytiahni a  poriadne v rukách oper klasickým pracím práškom. Pre vypudenie pachov môžeš pridať aviváž. Ak sa podivného pachu nedokážeš zbaviť ani po vysušení, skús do kabelky umiestniť vrecko voňavého čaju. Vnútro po opratí nechaj poriadne uschnúť a kabelka je zrazu ako nová.

Roztrhnuté vrecko, či futro kabelky postretlo už určite aj teba. A keď ťa to nepobavilo natoľko, že si sa dala na cestu kúzelníckej kariéry, chceš sa tohto problému jednoznačne zbaviť.
Na zašitie vnútra nemusíš byť super zručná krajčírka. Stačí zvládať navlečenie nite do ihly a pár jednoduchých stehov. Futro nebude pri nosení vidieť takže sa nemusíš špeciálne snažiť. Potrp si však na hustote a pevnosti švov. Proste preto, aby si nemusela šiť každý mesiac.

Kabelka, ktorá vyšla z módy

A nakoniec najhoršia z porúch. Či už máš jednu kabelku najobľúbenejšiu na svete, a tá na teba hľadí smutnými prackami, keď zvažuješ jej vyhodenie, alebo si kdesi v Narnii so vstupom cez tvoju vstavanú skriňu, objavila kúsok spred dvetisíc rokov zapadnutý prachom, nestrácaj nádej. Existuje pár trikov ako premeniť nemodernú, no zachovalú kabelku na trendy kúsok.

Nemusíš robiť žiadne väčšie zásahy. Kabelku proste ozdob. Super trikom je uviazať na ňu šatku. V prípade farebných kabeliek odporúčame ladiť aspoň jednu z farieb vzorovanej šatky k farbe kabelky. Ak si objavila jednoduchú kabelku v zemitých farbách pokojne siahni aj po kontrastných šatkách. Napríklad čierna kabelka s magentovou šatkou, samozrejme doladenou k outfitu. Alebo, a túto nosila ešte tvoja mama, hnedá aktovka , ktorú posunieš do retro štýlu červenou šatkou s bielymi bodkami. Kabelka so šatkou dodá šmrnc každému outfitu.

V móde sú momentálne aj prívesky na kabelky. Z tých sa stal v posledných rokoch jednoznačný hit. Keď teda na starú kabelku zavesíš prívesok v tvare chlpatej guličky (takzvaný Pom Pom) určite ti nikto neuverí, že má milión rokov. Kabelku možno ozdobiť i inými príveskami, ako napríklad etno koráliky, perličky a mnoho ďalších.

Voilá kabelka ako nová!

Kabelka ako nová